Килийно училище в село Габрово

Килийно училище изграждат в благоевградското село Габрово, научи ИА“Региона“. Новото училище се намира в обширния двор на черквата „Свети Георги Победоносец“ в селото. Идеята  е на кметския наместник Борислав Ханджийски, а в изграждането му се включват и доброволци.

„Много доброволци прегърнаха идеята на Боби за изграждането на килийното училище и то вече е почти готово. Всеки помага с каквото може. Тук ще идват дечица и ще се учат. Вече е ясно и кой ще ги обучава, жената е роднина на Боби и има специално образование“, разказа местната жителка Зорка Сукалинска, която се грижи за цветята край черквата. Преди няколко години бизнесменът Борислав Ханджийски и доброволци възродиха  средновековния храм в селото. Черквата на името на свети Георги Победоносец е издигната между XIV-XV век. С благословията на Неврокопския митрополит Серафим, подкрепата на близки и приятели на Борислав Ханджийски, дарени средства и доброволен труд, средновековната светиня вече е напълно възстановена и събира хиляди миряни на празници. Сега новата цел на Борислав Ханджийски и доброволците  е килийното училище да заработи. Справка посочва, че до появата на взаимните училища  през първата половина на XIX век, килийните училища са единствените български училища по време на османското владичество. Килийното образование има елементарен религиозен характер, но това не пренасища просветното дело с църковност и догми. По времето на османското владичество, именно християнското възпитание е това, което запазва народностната идентичност и българско самосъзнание на хората.

Борислав Ханджийски

Зорка Сукалинска

Свързани новини

Барчето на операта в Благоевград вече е с нов наемател

vesito

За първи път в Благоевград! Форум „ЗаЕдно за Милион усмивки“ обединява родители и деца в приемна грижа от Югозападна България

vesito

Празниците наближават: Изберете Комплекс „Боже Име“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.