Как да изберем работно облекло

Работните дрехи са важна част от организацията на работа за много специалности: те помагат да се работи комфортно и дори могат да спасят човешки животи. Изискванията към работното облекло са много различни от обичайните. Ще ви разкажем основното за видовете и характеристиките на работните дрехи.

Работните дрехи защитават човек в ситуации, в които работата е свързана с риск за живота. Определянето на тези условия е първата стъпка при избора на работно облекло. На втория етап се избират размерът, видът на закопчалката, конфигурацията, формата и броят на джобовете, допълнителни защитни свойства. На трето място е важно да се изучат материалите. Ще говорим за характеристиките и предназначението на работните дрехи, техните видове и свойства за различни професии, защитни и експлоатационни характеристики.

Основните опции за комплекти работно облекло могат да включват няколко компонента с различна кройка, които имат своите плюсове и минуси. Някои костюми, независимо от конфигурацията, имат амортизиращи вложки на лактите и коленете – това е полезно при работа върху твърди повърхности.  В комплект от яке и панталон, важно е да се обърне внимание на кройката на якето: то може да бъде направо до ханша или късо, с ластик до кръста. Късо яке улеснява движението, но отваря долната част на гърба за течения.

Полукомбинезонът е по-практичен от панталона, защото е фиксиран на раменете и не се плъзга надолу по време на движения. Обърнете внимание на механизма за регулиране и фиксиране на дължината на презрамките върху гащеризона: той трябва да е издръжлив.

Комплектът работно облекло зависи от условията на труд:

Работен гащеризон обикновено е необходим в производствени помещения, лаборатории или при работа с малка физическа активност – тези дрехи ограничават свободата на движение, особено краката. Джобовете трябва да са достатъчно дълбоки, а маншетите на ръкавите да са лесни и удобни. Гащеризонът е полезен за защита от влага и валежи. Централното затваряне, качулката и маншетите – прави или еластични – трябва да са близо до тялото, да не се отварят или да пропускат влага.

Престилка  се използва като допълнителна защита при контакт с агресивни течности, заваряване, както и при обработка на продукти като риба и месо. Той трябва да защитава тялото и краката отпред, така че дължината и материалът са важни. Добре е, ако джобовете пасват на малките неща и инструменти, от които се нуждаете.

В следствие на пандемията обаче, все повече хора започнаха да работят от уюта на дома си. Все по-често работния костюм и обувки започнаха да се заместват от комфортни дрехи за вкъщи и домашни пантофи. Въпреки това все пак при много професии това е невъзможно и качественото работно облекло си остава задължително!

Свързани новини

Вълнуващ ден в НОИ Благоевград

vesito

Хороскопът на Алена: Стрелците да не предизвикват семейни разправии, неразбирателство с любимия съсипва Козирозите

vesito

Какво задължително трябва да присъства в един мъжки гардероб?

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.