Какви са законите за счетоводство в онлайн търговията

Модерните технологии и забързаното ни ежедневие правят онлайн пазаруването предпочитан вариант пред традиционното. Все повече хора пазаруват широка гама от продукти от уюта на дома си – дрехи, козметика, мебели, хранителни продукти, а дори и лекарства без рецепта.

 

В следващите редове ще ви запознаем с онлайн магазините и защо е важно да се доверявате на кантори, които се занимават със счетоводство на онлайн търговия.

Източник на изображението: pexels.com

Електронният магазин и неговото осчетоводяване 

Уебсайт, който продава услуги или стоки от разстояние е електронен магазин. Това е посочено и в чл.45 от ЗЗП.

 

Преходът от традиционното към онлайн пазаруването има своите предимства за потребителите:

 

  • Избор от голям брой артикули на едно място;
  • Подробни описания;
  • Много изображения от различни ъгли на всеки продукт;
  • Лесен начин за проучване на цените;
  • Различни варианти на плащане;
  • Доставка до желано от клиента място..

 

Този вид проучване на продуктите преди закупуване е почти невъзможно във физическите обекти. Това е и причината онлайн пазаруването да е по-лесно и ефективно. Потребителите имат възможността да взимат информирани решения от уюта на дома си и без да чакат на дълги опашки.

 

Разликата в счетоводството за онлайн и физически магазини

Счетоводните отговорности и за двата вида магазини са идентични на територията на България. Основно се разграничават в процесите на плащане – във физическите се плаща единствено незабавно, а в електронните – чрез трансакции или при доставка. Прилаганото ДДС върху стоките е еднакво и в двата случая.

Специфики при счетоводството на онлайн магазини

Онлайн търговията е ниша, която непрекъснато се развива, а неговите правни рамки изискват опитен счетоводител. Той трябва да е много добре запознат с изискванията на НАП, което прави осчетоводяването на онлайн магазина малко по-сложно. Затова е важно финансовото управление да се извършва с голямо внимание.

Има различни фактори, които се взимат под внимание:

 

  • Стоката собствено производство ли е?
  • Ако не е, какъв е източникът ѝ?
  • Какъв е географският обхват на услугите ви? Това включва както продажби в България, така и в чужбина.

 

В зависимост от пазарите, на които оперирате, независимо дали е вътрешен, в рамките на ЕС или извън него, възникват различни условия.

 

Разбира се, от значение е дали управлявате само онлайн магазини или поддържате и физически.

 

Аспектите, които се обхващат са следните:

 

  • Наличието на касов апарат;
  • Наличието на трети страни, които да обработват плащанията (виртуален POS терминал);
  • Софтуер за управление на складова наличност;
  • Софтуер за управление на продажбите в търговски обект;
  • Сайт, отговарящ на Наредба-18.

 

Всичко изброено до момента изисква насоките на счетоводител, който да е добре запознат с онлайн търговията. Добре е да се доверите на такъв още от създаването на бизнеса ви.

 

Навлизането в онлайн търговията изисква постоянство и силен маркетинг нюх, който да донесе желания успех. Макар и да изглежда лесна за постигане цел, тя е бизнес начинание, изискващо правилно управлeние в динамично развиваща се среда в висока конкуренция.

Заключение

Електронната търговия променя не само начина ни пазаруване, но и нашия бизнес. Множеството ѝ предимства пред традиционната я правят предпочитан вариант от повечето хора.

 Част от тях включват:

 

  • Спестяване на време
  • Богат избор от продукти
  • Разнообразни начини на плащане и др.

 

Електронните магазини са изключително популярни сред по-младото поколение, което подчертава техния потенциал за иновативност. Въпреки това трябва да се признае, че успехът им не се крие само в изброените предимства, но и в задълбоченото разбиране на счетоводните практики. С това вървят и правните задължения, както и подходящите маркетингови стратегии.

 

Доверявайте се на опитни счетоводно кантори, които са добре запознати с динамиката на онлайн търговията, за да ви дадат своите експертни насоки. Това ще е от полза за справянето с трудностите във финансовите разпоредби и създаването на стабилна основа за развитие.

 

 

 

 

 

Свързани новини

Хороскопът на Алена: Везните в сутрешна разправия, Скорпионите да не се поддават на изкушения

vesito

Как да изберете правилните интериорни врати за вашия дом (Ръководство)

vesito

В кои случаи бондингът е подходящ и в кои не е?

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.