ЙОРДАНОВДЕН Е – КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ, ДОБЪРСКО ПРАЗНУВА ВОДИЦИ

На 6 януари християнската църква почита един от най-големите християнски празници в българския календар – Йордановден или Богоявление.
На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.
Българите вярваме, че както тогава небето се отваря, така и Господ изпълнява желания.
Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста. Вярва се, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година. С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. „мръсни дни“, т.е. злите сили са победени и прогонени.
В цялата община Разлог се извършват ритуали по хвърляне на Светия кръст, освещава се водата, благословени са онези, които спасят Кръста.
На 6 януари България освещава бойните си знамена и знамената-светини на Българската армия. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.
Водици е празник на село Добърско, на селото с добърските баби, обявени за живи съкровища на Юнеско, селото с уникалния храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“- национален паметник на културата. И днес, като част от празника е ритуалът по хвърляне на Светия кръст на моста на р. Клинец.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДОБЪРСКО!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!
ЧЕСТИТ ЙОРДАНОВДЕН!
ДА ИМА МИР И БЛАГОДАТ, ЛЮБОВ И ТОПЛИНА ВЪВ ВСЕКИ ДОМ!
06.01.2024,
Красимир Герчев,
кмет на община Разлог
Няма налично описание на снимката.
Може да бъде изображение с 7 души
Може да бъде изображение с 2 души

Свързани новини

Кметът на Кочериново Иван Минков с поздрав за 8-ми март

vesito

“Изи Кредит” подкрепя традициите на фестивала “Сурва” 2024

vesito

С курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник в с. Рилци

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.