Изграждат площадка за медицински хеликоптери край село Фъргово, община Сатовча

Площадка за кацане и излитане на хеликоптери ще бъде изградена по всички европейски стандарти край село Фъргово, община Сатовча.

Решението се взе на последната сесия на Общинския съвет по предложение на кмета д-р Арбен Мименов. Местните парламентаристи единодушно одобриха идеята това строителство да се извърши на общински имот в местността Тузлуолан, която по кадастрална карта се намира в землището на село Фъргово. Предстои да се промени предназначението на територията от пасище в начин за трайно ползване на урбанизирана територия – площадка за кацане и излитане на хеликоптери и разрешаване изграждането на тази площадка за нуждите на община Сатовча. Новото съоръжение ще може да се ползва и от останалите три общини в Неврокопския край – Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

„Специалисти определиха най-подходящото място за изграждането на хеликоптерната площадка, където ще могат да кацат медицинските хеликотери, както и други такива летателни машини, ако това се наложи. Вярвам, че заедно с държавата ще успеем да осъществим в кратки срокове строителството“, коментира кметът Арбен Мименов. Преди малко повече от един месец бе доставен у нас първият хеликоптер за спешна медицинска помощ, който е базиран в София. По график тази година трябва да пристигнат още два хеликоптера, които са предвидени за оперативните бази в Долна Митрополия и Сливен. До края на 2026 г. България ще разполага с шест хеликоптера, които струват около 136 млн. лв. и са платени от правителството с европейски средства.

Свързани новини

Д-р Цветозар Балабанов пита кмета: Колко служители уволнихте и колко назначихте? На още 10 въпроса трябва да отговори на сесията Румен Томов

vesito

„Забавно лято” в Кресна

vesito

Учителка от Благоевград, преподаваща физика и химия на български, английски и френски, грабна престижна национална награда

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.