Извънредно от КС! Румен Томов е отстранен законно, Благоевград се готви за избори!

Руен Тонов вече не е кмет и ще остане в историята на Благоевград като управлявалия най-малко време. Конституционният съд днес излезе с решение по дело №5 и сложи край на протакането на делата близо година.

Следва съдиите от ВАС да се съобразят с решението на конституционните магистрати и да излязат със свое решение за прекратяване на правомощията на Тонов.

Конституционно дело беше по искане на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Конституционният съд днес отхвърли искането им.

Става въпрос за същия законов текст, заради който Руен Тонов бе отстранен, а именно, че не се е заличил като едноличен търговец в Търговския регистър в едномесечния срок от избирането му за кмет.

Тази норма бе атакувана пред Конституционния съд от съдиите от ВАС, които гледат делото за кмета, което временно бе спряно.
Сагата с кметуването на Тонов продължи близо една година. За първи път в страната се стигна до ситуация, в която една година след изборите Благоевград се тресе от вълнения кога ще бъде свален
кметът? Ще има ли предсрочни избори и кога?

Сигнал срещу Руен Тонов подаде в ОИК загубилият изборите през ноември м.г. Атанас Камбитов. На 21 май Административен съд отхвърли жалбата на Румен Тонов срещу решението на ОИК от 28 април, с което бе детрониран като кмет на Благоевград. В решението си съдия Ваня Вълкадинова посочва, че ОИК са изпълнили задължителните указания на съда за предсрочно прекратяване на пълномощията на благоевградския кмет заради неизпълнение на задължението по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА.

Преди това с решение от 22 януари административният съдия Димитър Узунов върна преписката на ОИК със задължителни указания за спазване на закона и прекратяване на пълномощията на кмета на Благоевград. Според съдията Румен Тонов не е изпълнил нито едно от трите изисквания по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, а именно в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати, т.е. до 4 декември 2019 г., да предприеме необходимите действия за заличаване на ЕТ „Румен Томов-Алма-ЕМ“, с физическо лице-търговец Румен Георгиев Томов, респективно не е уведомил за това председателя на Общинския съвет и ОИК – Благоевград.

ВАС потвърди решението на 16 април, след което на 28 април ОИК – Благоевград прекрати предсрочно кметския мандат с гласовете на 9 от общо 13 членове.

Руен Тонов обаче не се спря и оспори решението, като в жалбата си сочи, че било нарушено правото му на участие и защита. Сега се очаква окончателното решение на ВАС.

Свързани новини

Жена блъсна възрастен мъж в инвалидна количка край „Стил дом“ в Благоевград

vesito

По-високи заплати от април за общинските културни институти в Благоевград

vesito

Бившият борец за който се твърди че тормози петричкото село Яворница е лежал в психиатрия

vesito

1 коментар

Руен Тонов 24.09.2020 14:34 at 14:34

Руен Тонов???
Who is this???

1

1
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.