Златните кубета: Храм-паметникът „Рожество Христово“ в гр. Шипка

 

Снимка: Regiona.bg

 

Храм-паметникът „Рождество Христово“ е църквата в православния Шипченски манастир в град Шипка, община Казанлък.
Манастирската църква е паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92.
Посветена е на героите от Руско-турска война (1877-1878). В нейните подземия е съоръжена костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през освободителната война.

ИСТОРИЯ

Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев[1]. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.

Няма налично описание.

Снимка: Regiona.bg

Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченската битка през юли-септември 1877 г. Първоначално целият манастир е руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата.

АРХИТЕКТУРА
Сградата е изградена в стила на руските църкви от 17 век. Представлява образец на богато украсен и зографисан храм. Храмът и камбанарията са изградени по проект на архитект Антоний Осипович Томишко. Църквата е стенописвана 2 пъти – през 1902 г. от Г. Месоедов и Антон Митов и през 1957-1959 г. от колектив под ръководството на Н. Ростовцев. Църквата има централен и 4 по-малки купола с позлатени луковици и кръстове. До западната фасада е долепена островърха камбанария със 17 камбани, висока 53 m. Върху вътрешните стени и в аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8 491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Освободителната война в България. В криптата под храма в 12 каменни саркофага са положени тленните останки на загиналите.

Свързани новини

Изграждат и оборудват учебно-тренировъчен център в Благоевград. Вижте подробностите…

vesito

Бум на недействителните бюлетини и в Благоевградско

vesito

Ново оборудване за Домашен социален патронаж в Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.