Звън на чанове, атрактивни персонажи и митични герои изпълниха пл. „Георги Измирлиев“ в Благоевград по време на „Кукерски игри в Пиринско“

Вековни традиции и обичаи бяха пресъздадени пред погледите на хиляди жители и гости на Благоевград по време на тазгодишното издание на фестивала „Кукерски игри в Пиринско“.
👨‍👨‍👧‍👦Жени, мъже и деца, облечени в народни носии, уникални кожени костюми и впечатляващи маски изпълниха центъра на Благоевград и демонстрираха умели композиции, подготвяни месеци преди дългоочакваното събитие.
Участниците във фестивала „Кукерски игри в Пиринско“ бяха наградени от Станислав Кимчев, заместник-кмет по култура, спорт и туризъм в Община Благоевград.
Непосредствено преди това звън на чанове огласи главната пешеходна улица „Тодор Александров“ и пл. „Георги Измирлиев“.
В продължение на часове компетентно жури, в състав Иван Милушев – художник и директор на ГХГ, доц. Димитрия Спасова – културолог, д-р Кирил Алексиев – директор на Регионален исторически музей, наблюдаваше в детайли презентациите на всяка една от общо 14-те групи и ги оцени според представянето им.
Купи, грамоти и медали получиха всички участници, бяха наградени и всички деца, представили се във фестивала.
„За автентичност и придържане към традициите“ беше отличена групата от кв. „Струмско“, а , „За масовост“ тази от кв. Грамада“. Купа и грамота в категория „За иновации и най-добро пресъздаване на актуално събитие“ бе връчена на кукерите от с. Покровник. Наградата за артистичност отиде при групата от с. Българчево, а за най-атрактивни маски при с. Логодаж.
Групата от гр. Петрич беше отличена за най-добра хореография, отличието за най-автентично пресъздаване на обреден ритуал грабнаха кукерите от с. Изгрев.
Наградата за най-добра младоженческа двойка бе отредена на кукерите от с. Еленово, за най-добра старческа група пък бе призната тази от с. Лешко.
Кукерите от Падеш бяха наградени за най-добра мечкарска група, а тези от с. Зелен дол за най-добра композиция.
Купи и медали в категория „За най-добро цялостно представяне“ получи групата от III квартал, за кукери с най-добри костюми бяха обявени тези от кв. „Плажа“, а за най-добра танцова група бяха избрани представителите на Предел махала.
Фестивалът завърши с дълго традиционно българско хоро.

Свързани новини

Село Илинден се готви трескаво за предстоящите летни празници

vesito

Ковид кошмарът се завръща, болниците в Благоевградска област отново пълни

vesito

На територията на Община Банско: Забрана за организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.