Можете да посещавате гроба на близък починал всеки ден, тъй като не съществуват строги забрани по този въпрос. Но на Черешова Задушница не се ходи на гробище след залез слънце. Най-голямото внимание към починалите близки се отделя точно на трите Задушници през годината. На тези дни е редно християните да ходят в храмовете с приготвена храна – питка, жито, вино и вода, които се осветяват от свещеника. С това осветяване се прави обща панихида и след това храната се раздава за Бог да прости. След това се отива на гроба и се прелива на него с виното и водата. Може и да се извика свещеник на гроба, за да прочете кратка молитва за душите на нашите близки.
Важно е, да знаете, че не бива да оставяте храна на гроба, това не е никак правилно, и не е прието от църквата. Храната е за тялото, което се нуждае от нея. Полза от храната има само тялото и ние трябва да я раздаваме, а не да я оставяме на гробищата. Три са причините, заради които не трябва да се оставя храна на гробищата – за да не скверним гроба с храната, да не се разнася от животните и третата – вярваме, че тази земя, където лежат нашите близки ще възкръсне при Второто пришествие тялото на починалият. Няма да е приятно на човека да му сложиш на гърдите храната и да се храниш отгоре. Това, което се върши в този ден, е помен. Тоест извършвайки молитвите и палейки свещи, ние подпомагаме душите на починали. Така те чувстват радостта в Отвъдния свят като биват поменати, а за тях това е един особен празник. / Actualno.com.