Защо вентилацията за банята е важна

Банята повече от която и да е друга стая претърпява значителни промени във влажността и температурата всеки ден. Осигуряването на правилна вентилация е като да дръпнете много силно двата ръкава на пуловер: уверете се, че шевът е достатъчно здрав, за да издържи натоварването. Вентилацията ви гарантира качеството на въздуха във вашата баня.

Защо да се проветрява?

Всички стаи в апартамент или къща трябва да се проветряват.

Необходимо е да се евакуира остарелият въздух, получен от дишането и човешката дейност, както и химичните съединения (ЛОС), съдържащи се в много материали, използвани в интериорния дизайн: лепила, агломерати, подови покрития, бои, уплътнители. Рeзките промени във влажността и температурата подлагат банята тест всеки ден. След душ или вана непосредствената атмосфера временно се къпе в атмосфера, наситена с влага. Стените, фугите, таванът, боята, дограмата, мебелите могат да се износват по-бързо. С течение на времето това състояние на нещата може да влоши тези пространства.

Различните възможни повреди

Как изглежда вашата баня? Ако откриете конденз по стените, огледалата и прозорците, то помещението е слабо вентилирано. Признаците на лоша вентилация не заблуждават: плесенясали миризми, влажност, мухъл, черни петна по стените и фугите на плочките… Списъкът с видимите деградации е дълъг.

За да преодолеете проблемите, на разположение са ви различни начини за вентилация:

Естествената вентилация е първият начин за обновяване на въздуха във вашата баня. За целта на отворите на прозорците може да има вентилационни решетки. Също така не забравяйте да отворите прозорците за няколко минути след душ или вана, дори през зимата.

За да изберете подходящ вентилатор за баня, трябва да вземете предвид няколко фактора:

Производителност: Вентилаторът трябва да е достатъчно мощен, за да извлича влагата и изпаренията от банята. Обикновено се измерва в кубични фута на минута (CFM). За малки бани с площ до 50 квадратни фута, вентилатор с производителност около 50 CFM е достатъчен. За по-големи бани, можете да изберете вентилатор с по-висока производителност, например около 80-100 CFM.

Ниво на шум: Важно е вентилаторът да е тих, особено ако банята се намира в близост до спалнята или други жилищни помещения.

Дизайн: Има различни дизайни на вентилатори за баня, включително вградени, стенни или таванни варианти. Изберете такъв, който се вписва в стила и изискванията на вашата баня.

Енергийна ефективност: Изберете вентилатор с енергиен клас, който е възможно най-ефективен. Това ще ви помогне да намалите разходите за електроенергия и да създадете по-устойчива баня.

Източник: https://album.bg/

Свързани новини

Какви подходящи цветя да изпратите на дете

Regiona

Хороскопът на Алена: Овните да завършат дълго отлагана работа, Телците да се пазят от недоброжелатели

vesito

Хороскопът на Алена: Овните с финансова придобивка, Телците да не бъдат агресивни към колеги

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.