Заради драстичното увеличаване на заразените! Медици настояват Благоевград да се затвори

Драстично се увеличават заразените с коронавирус лекари, медицински сестри и санитари в Благоевград.

По данни на Регионалната здравна инспекция инфектираните са над 25 процента от наличните кадри в болничните заведения. Няколко от лекарите са в тежко състояние, отчетоха от РЗИ.

Спешно се търсят донори за кръвна плазма, която да се спаси доктор Иван Томанов – анестезиолог, който се лекува втора седмица и интензивното отделение. Кръводарителят трябва да е от А положителна група, посочиха негови близки. Кръвна плазнма се търси за д-р Пепа Тодорова. Тя също е с усложнения след вирусната инфекция. Кръвната група е Б положителна. Болен е и мъжът й архитект Веселин Белинчев.

От МБАЛ-Благоевград за пореден път апелираха за помощ в кризисната ситуация. Доброволци обаче не откликват. Не приемат и офертата на Общината да получават заплата до 2800 лева, тъй като ги е страх от заразата.

В момента в държавната болница заседава медицински съвет за справяне с патовата ситуация. Медиците настояват като първоначална мярка да се наложи карантина, да се въведе вечерен час за непълнолетните, да се затворят всички обекти, които не са свързани с продажби на храни, лекарства и социални дейности.

Припомняме, за същото настояха миналата седмица и съветниците в Благоевград от Ковид комисията, които искат затваряне на Благоевград за поне 3 седмици. Новоизбрана комисия обяви след заседанието си, че трябва дистанционно обучение за всички ученици, спиране работата на кафенета, ресторанти, фризьорски салони.

В същото време от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в града изразиха позиция, че са против пълното затваряне на Благоевград. Благоевградчани също са с противоположни мнения за тази крайна мярка. Едни са на мнение, че това не трябва да се случва, защото градът ще замре. За други предложението е много добро.

Междувременно председателят на Ковид комисията Павлин Янкулски обвини кмета Румен Томов в нагнетяване на напрежението, след като той също се противопостави на пълен локдаун. Градоначалникът заяви, че ще пострада бизнеса в града.

Кризисният щаб в Благоевград заседава на 25 ноември.

Източник: Еновина.бг

Свързани новини

Кметът на Благоевград М. Байкушев представи макрорамката на Бюджет 2024 г. и призова администрация и граждани да се обединят за развитието на Благоевград

vesito

С „първа копка“ днес бе дадено начало за изграждането на нов православен храм в Сандански

vesito

Банско Филм Фест 2023 бе открит официално

vesito

1 коментар

Пурко 23.11.2020 16:39 at 16:39

Първо затворете училищата! Там вирусоносителите са стотици!

1

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.