Жълти и оранжеви кодове за опасно време в събота

Жълт и оранжев предупредителни кодове за опасно време обяви НИМХ за събота в голяма част от Южна България. Прогнозите на синоптиците сочат, че дъждът, който заваля в петък следобед на места у нас, ще премине в сняг. Оранжев код за лошо време за цялата територия или част от областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Според прогнозите там ще има значителни валежи от дъжд (30-50 мм) , които бързо ще преминат в сняг и ще започне да се образува снежна покривка.  На места ще се образува нова снежна покривка с дебелина 15-35 см. Има условия за виелици и навявания. След обяд валежите ще отслабват. В Бургаско валежите ще са от дъжд.

По Нова ТВ климатологът Симеон Матев заяви, че обстановката ще бъде по-сериозна в Рило-Родопската област, където на места ще се образува нова снежна покривка с дебелина 40-50 см. „Най-сложно ще бъде в събота сутринта в тази част на страната, включително и в топлите Благоевград и Сандански”, предупреди Матев. Очаква се и силен вятър, особено в Североизточна и Източна България. По високите места на Източна Стара планина ще има условия за виелици. Същото важи и за Източните Родопи в събота сутринта.

от МВР призовават да не пътуваме в следващите дни, ако това не е крайно наложително. В случай, че все пак поемем на път, е важно да заредим автомобилите си с достатъчно гориво, да го подготвим за зимни условия; да минаваме само по главни пътища, дори пътуването да е по-дълго; да носим топли дрехи и да заредим телефоните си. От Пътната агенция апелират да тръгваме на път подготвени за зимни условия. И уверяват, че следят прогнозата за времето и цялата налична техника е на терен и в готовност. Има и достатъчно смеси за обработка на пътищата срещу заледяване.

Свързани новини

БСП- Благоевград на дъното! Заради участие в листата на „Изправи се. Бг“ изключиха д-р Вангел Арабаджиев от червените редици
Мая Манолова е по лява от Корнелия Нинова, Милев съсипа градската организация с издигането на Р.Томов за кмет, категоричен е д-р Арабаджиев

vesito

Община Дупница с най-силно представителство на Ученическите игри 2024

vesito

Дом за пълнолетни лица с физически увреждания „Ильо войвода“ отбеляза своя 53-ти рожден ден!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.