Д-р Цветозар Балабанов пита кмета: Колко служители уволнихте и колко назначихте? На още 10 въпроса трябва да отговори на сесията Румен Томов

Колко души от Общинската администрация са уволнени и колко назначени от октомври 2019г. до момента е въпросът , на който благоевградският кмет Румен Томов трябва да отговори на предстоящата редовна сесия на ОбС на 11 септември.

Питането е на общинския съветник от „Партия на Зелените“ д-р Цветозар Балабанов, което вчера е входирано в кметската администарция. Като обигран съветник втори мандат, Балабанов се е позовал на разпоредбите на чл. чл. 109, 110 и 111 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация, които му дават право да изисква писмен и устен отговор от изпълнителната власт в лицето на градоначалника и последният няма право да му отказва.

За да е ясно на Томов, че питането не е просто любопитство от страна на съветника, Балабанов е започнал с обръщението „Г-н Томов, в предизборната си кампания и след като станахте кмет, многократно споменахте, че не сте партиен кандидат и няма да има уволняване на служители на община Благоевград на партиен принцип. В медиите масово се тиражира, че има уволнени служители и на тяхно място има около 50 новоназначени в структурите на Общинската администрация“.

Следват въпроси на съветника, първият от които е „Спазвате ли това обещание?“.
Освен двата основни въпроса за броя на уволнените и новоназначените, Балабанов се интересува още от кои отдели са, какви са принципите един служител да бъде отстранен от работа, с конкурси ли се попълват освободените щатни бройки, отговарят ли всички новоназначени на изискванията за позициите, които заемат, колко съдебни дела има, заведени срещу кметската администрация от уволнени, има ли възстановени от съда служители и какви санкции им дължи общината.
Питането е в пряка връзка с приключилата преди дни съдебна сага с новата структура на община Благоевград, която влезе в сила на 1 септември.

След 7 месеца съдебно следствие, започнало по искане на областния управител Бисер Михайлов, магистратите обявиха, че предложената от кмета Томов администрация от 117 души , която преди това 2 пъти бе приемана с мнозинство, е законно избрана.
Като цяло се знае, че числеността на работещите в община Благоевград се запазва с малки промени, но до момента няма информация колко точно са новоназначените през изминалите 10 месеца в различните отдели и дирекции и с колко от уволнените се занимава съдът.

Източник: В. „Струма“

Свързани новини

Създават Консултативен съвет към Община Благоевград, отговарящ за интеграцията на ромите

vesito

Скандал гръмна след пожара! Шефката на ТЕЛК-1 в Благоевград д-р Елена Дюлгерова живяла незаконно в дома в кв. „Струмско“

vesito

С магически мултимедиен светлинен спектакъл „Градът на съвремието“ и празничен концерт на ансамбъл“Пирин“ Благоевград отбеляза 111 години от Освобождението на Горна Джумая

vesito

1 коментар

B.B. 04.09.2020 13:00 at 13:00

Томов вън, връщай се в бавното…

1

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.