Д-р Дафина Тачова: Личните лекари не могат да издават направление за PCR тест, ако има потвърден положителен антигенен тест

Личните лекари не могат да издават направление за PCR тест, ако вече има потвърден положителен антигенен тест.

Това е изрично записано в анекса към Рамковия договор, който вече е публикуван в Държавен вестник. Това обясни д-р Дафина Тачова – председател на Регионалната колегия на БЛС-Благоевград.

„От НЗОК категорично са заявили, че това са вече диагностицирани пациенти и не обслужват по никакъв начин диагностика на лекаря. За нас това е безкрайно неудобно, защото за да влезе в системата, човек трябва да има PCR изследване. Електронните направления нямаме проблем принципно ние да ги пускаме, ако нямаше проблем със самата електронна система. Голяма част от лекарите в Благоевградска област работят на програма „Хипократ“, която позволява да се издаде направление. Но когато трябва да се изпрати електронния подпис на лекаря, се оказва че има проблем. Оттам нататък се стопира цялото издаване. За сметка на това обаче, вече може да издаваме направления на хартиен носител. По този начин се съкрати онази част от веригата, която беше свързана с изчакване на големи опашки на пациентите пред РЗИ“, каза още д-р Тачова.

Източник: Радио Благоевград

Свързани новини

Президентът Румен Радев в Банско: Втората кабинка е нужна за туризма

vesito

Изборният ден в община Благоевград започна нормално

vesito

Днес на Ивановден: 14 групи пресъздават стари български обичаи и традиции на фестивала „Кукерски игри в Пиринско“ в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.