Добра новина! Уважение и взаимно разбирателство на днешната среща между кмета на община Кресна и фермери от с. Влахи

В кресненското село Влахи повече от 20 години се отглеждат редките породи каракачанска овца и калоферска коза. Съгласно наредба на Общински съвет Кресна от 10 юли, стадата следва да бъдат преместени извън територията на селото в срок до 30 дни – срокът изтича утре. Кметският наместник на с. Влахи Васил Василев преди дни каза, че спорът е заради оборския тор, който над 20 години не е почистван. Кметът иска центърът на селото да е свободен от кучета и кози.

Собственикът Сидер Седевчев пък е категоричен, че наредбата не е правно издържана и няма да премести фермата си. Твърди, че оборският тор може да се изчисти. Именно по този повод днес потърпевшите се срещнаха с кмета на община Кресна Николай Георгиев и с общи усилия разрешиха проблема. Добрата новина сподели във фейсбук управителят на фондация „Наследство в бъдеще“ Симеон Караколев, който написа:

„В дух на уважение и взаимно разбирателство премина днешната среща с кмета на община Кресна и фермери от село Влахи. Заедно успяхме да намерим конструктивно решение, което да не засяга по никакъв начин фермата на Сидер Седефчев и да не бъде в разрез с обществения ред.
За мен е важно, че едни пламенни млади хора, превърнали животновъдството в своя мисия и живот, ще продължат да се трудят и да се развиват в този труден във всяко отношение регион.
Благодаря на Кмета Николай Георгиев за добронамереността, както и на регионалния представител на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Ваня Димитрова!
Искам да поздравя Сидер и Атила, както и техните близки за невероятната работа, която са положили. Фермата им в село Влахи е прекрасна, за пример! Развиват я на изключително труден терен и си личи, че работят със сърце. Срещнах и много млади хора, които се учат на трудолюбие и уважение към земята! Дай Боже повече такива животновъди на България, в тях е бъдещето ни!“, заключи Симеон Караколев.

Свързани новини

Пуснаха за движение моста над река Струма при Покровник

vesito

Плащаме нов еко данък за колите и жилищата

vesito

Кметът Илко Стоянов направи първа копка за изграждане на физкултурен салон в двора на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.