Глоба от 343 417 лв. за „Кауфланд“

Компанията е налагала неизгодни условия на доставчик

Глоба от 343 417 лв. трябва да плати “Кауфланд България” след като Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което е установено недобросъвестно поведение на търговската верига.

През 2020 г. КЗК установи нарушение на Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от страна на “Кауфланд”. Дружеството е спряло продажбата чрез търговските си обекти на немалка част от асортимента на доставчик с цел да му наложи неизгодни търговски условия, посочват от КЗК. Чрез изисквани от страна на “Кауфланд” намаления на доставните цени на предлагания от доставчика асортимент (чрез различни бонуси и отстъпки) и с блокиране на голяма част от този асортимент, доставчикът е поставен във финансова зависимост от търговската верига.

С намалението на доставните цени се увеличава само печалбата на “Кауфланд”, без това да води до намаление на крайната продажна цена на стоките.

Свързани новини

Община Дупница почисти парк „Рила“

vesito

Огнен ад: Пламна къща в Сатовча

vesito

Жълти и оранжеви кодове за опасно време в събота

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.