Гладна кокошка просо сънува! Румен Томов продължава с предизборната кампания, включи и близки до него общински съветници

Планове за изграждане на нова индустриална зона крои кметската управа на Благоевград. Идеята е обсъдена на среща между кмета Румен Томов и подбрани общински съветници, научи “Струма”. Предполагаемото място за бъдещата индустриална зона е между АМ “Струма” и река Струма в района на с. Зелен дол, където има около 40 дка общинска земя. За да се окрупни теренът, ще бъдат изкупени частни земи в съседство, като дори се обмисля мораториум върху цените – от 10 лв. на кв.м, за да няма спекулативно надуване.

На този етап това е само идеен проект, а реализацията му твърде съмнителна или с на стр. много малка степен на вероятност. Това е така, защото в община Симитли също ще бъде изградена индустриална зона, а правителството едва ли би позволило в разстояние на 10 км да има две такива. Припомняме, че при откриването на регионалното депо при с. Бучино през септември 2019 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че индустриална зона ще има само в Симитли, която може да се ползва от Благоевград, и така попари амбициите на предишния кмет Атанас Камбитов да направи самостоятелна зона.

Иначе в рамките на кампанията за местни избори през октомври миналата година бе обявено, че община Благоевград има подписан меморандум с националната компания “Индустриални зони” за изграждане на индустриална зона в близост до АМ “Струма”, в района на полигона, върху терен от 115 дка общински земи, където са черешарниците. Тогава присъства и директорът на национална компания “Индустриални зони” Антоанета Барес и обясни, че в подготвителния период са изградени захранваща подстанция, пречиствателни съоръжения и пътен възел от магистралата до зоната.
След това се оказа, че всичко е било предизборна пушилка и просто е дадено едно рамо на Атанас Камбитов от правителството на ГЕРБ по време на кампанията му за трети кметски мандат, който той не спечели. Индустриалната зона присъства и в предизборната кампания и на Румен Томов, който пък обяви като приоритет осигуряването на съвременни условия за професионална подготовка на учениците в съответствие с нуждите на бизнеса. Той също анонсира, че е готов да си сътрудничи с Министерството на икономиката и собствениците на терени за създаване на нова индустриална зона и модернизация на съществуващите.

И докато Атанас Камбитов и Румен Томов бяха на ниво приказки, кметът на Симитли Апостол Апостолов започна реални действия за изграждане на втора индустриална зона в общината, след като тази в района на казармите бе запълнена. Той обаче тръгна с аванс от 1,5 млн. лв. осигурено финансиране и договорени инвеститори. Министърът на икономиката Емил Караниколов лично дойде в Симитли по време на предизборната кампания, за да огледа терените на бъдещата зона, базирана върху близо 200 дка на мястото на бившите военни погреби. Тогава министърът заяви, че община е Симитли е сред отличниците и е избрана заради терените, с които разполага и заради добрата администрация.

След още куп задължителни процедури, набелязаното място в района на военните погреби бе прехвърлено от военното министерство на общината и нещата са доведени до финалната права. До два месеца се очаква край Симитли да бъде направена символичната първа копка на втората индустриална зона.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Стотици на хоро с една кауза в Благоевград

vesito

Експерти представиха в Благоевград новия подход за интегрирани териториални инвестиции

vesito

БТР ще пеят в неделя в град Гоце Делчев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.