Газ към морето! Солената вода убива вируса

Коронавирусът не е опасен при къпане в морето заради разрушителното въздействие на солената вода и на ултравиолетовите лъчи върху липидната му обвивка, съобщи ТАСС.

„Солената вода разрушава липидната обвивка на вируса, а ултравиолетовите лъчи го инактивират, тоест на плажа и в морето коронавирусът не е опасен“, каза руският педиатър, инфекционист и ваксинолог Евгений Тимаков в предаване по Първи тв канал.

По-рано експертът от Центъра по молекулярна диагностика към руската служба за защита на потребителите Михаил Лебедев заяви, че при къпане в открити водоеми не е възможно да се заразим с новия коронавирус заради въздействието на слънчевите лъчи, които са пагубни за него.

По-рано този месец изследване на италиански учени от Университета на Милано показа, че само за няколко секунди ултравиолетовите лъчи даективират вируса до 99,9 на сто.

Източник: БНР Сн: илюстративна

Свързани новини

България патентова три нови сорта лавандула

vesito

От днес, шест нови сини зони в Кюстендил

vesito

Експерти от НОИ предупреждават: Парите за пенсии може да не стигнат!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.