В църквата „Света Богородица“ в Мелник са открити 124 находки от камък, керамика и метал!

По време на археологически находки през 2023 г., с подкрепата на община Сандански, са открити находки от камък, керамика и метал.
Проучването се ръководи от гл. ас. д-р Методи Златков от Национален археологически институт с музей при БАН, а консултант – проф. д.и.н. Виолета Нешева.
В екипа участваха д-р Мария Пашова от Регионален исторически музей – Благоевград и Елисавета Иванова от Археологически музей – Сандански. Реставрацията на движимите паметници се извършва в лабораторията на НАИМ-БАН от Ренета Караманова (стенописите и каменните находки) и гл. ас. д-р Петя Пенкова (металните находки).
Сред находките е фрагмент от средновековния надпис от XIII – XIV в., част от който се откри в предходния сезон. Най-вероятно това е строителният надпис на първия период на църква. Друга находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX в., на която е изобразен серафим (четирикрил ангел).
Разкопките на църква „Света Богородица“ дава много ценни научни данни и възможност за експониране на един важен и интересен паметник за историята на Мелник.
Обектът е включен с постер във временната изложба „Българска археология през 2023 г.“, която се откри на 15 февруари 2024 г. в Националния археологически институт с музей при БАН. Плочата с изображението на ангела и част от стенописите ще бъде изложен в експозицията на НАИМ – БАН до 26.05.2024 г.

Свързани новини

Заведението „Папараци“ в Благоевград хлопна кепенци

vesito

Завърши коледния турнир по футбол на малки врати „Купата на Гоце Делчев“ 2023

vesito

Кметът Методи Байкушев разпореди проверка на имуществото на „Биострой“ ЕООД

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.