В община Струмяни се проведе обществено обсъждане на тема: „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония“

Днес на 22.04.2024г. /понеделник/ от 11:00 ч. в конферентна зала в село Струмяни, община Струмяни се проведе Обществено обсъждане на КИТИ
/ Концепция за интегрирани териториални инвестиции/ с № BG16FFPR003-2.001-0031 „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония“ с водещ партньор Агенция „Пътна инфраструктура“.
На срещата присъстваха Областен управител на област Благоевград г-жа Мария Димова, зам. областен управител г-н Христо Ангелов, представители от общинска администрация Струмяни, представители на образователни и културни институции, граждани на община Струмяни и др.
Представителите на АПИ промотираха горецитираната концепция , касаеща реализирането на проект по програма „Развитие на регионите“. Основната дейност по проекта е „ Основен ремонт и доизграждане на път III-1008 „Струмяни – Микрево – Раздол – Клепало – граница Северна Македония“, област Благоевград“ .
Основната цел на проектното предложение е подобряване на технико-експлоатационните характеристики и носещата способност на съществуващия път с оглед повишаване на пътната безопасност и подобряване на качеството на живот в населеното място и развитие на трансграничното сътрудничество.
Доизграждането на участъка ще окаже логистична подкрепа за в бъдеще и ускоряване изграждането на самия ГКПП Струмяни – Берово.
Очакваните резултати по проекта са – Ремонтиран пътен участък с приблизителна дължина 2,305 км. и новоизграден пътен участък с приблизителна дължина 8,575 км.
Обща прогнозна стойност на инвестициите по проекта, който АПИ /Агенция за пътна инфраструктура/ би следвало да реализира е около 72 041 471 лева.
На форума бе представена и втора Концепция за интегрирани териториални инвестиции за обществено обсъждане с КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0148 „Зелен и социален Югозападен регион“ с водещ партньор Община Ботевград.
Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с водещ партньор община Ботевград се фокусира върху подобряване на качеството на живот и насърчаване на устойчивото развитие в Югозападен регион чрез целенасочени инвестиции в различни ключови области.
В рамките на КИТИ са предвидени проектни идеи, които развиват различни партньорства. Една от тях е – създаване на интегриран туристически продукт «Зелен коридор на природата и културното наследство», свързващ общините Ботевград, Етрополе, Горна Малина, Струмяни и Гоце Делчев.

Свързани новини

Първа копка по проект за водоснабдяване на село Катрище, община Кюстендил

vesito

Разложката професионална гимназия “Никола Стойчев” отпразнува 55-годишен юбилей

vesito

Кметът на Гоце Делчев се срещна с представители на баскетболния отбор „Пирин“ Гоце Делчев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.