В Благоевград се развива цветарски бизнес, по-малко за сватби, повече за погребения…

Петно от 6 кв.м на ул. „Илинден“ за цветарски магазин удари вчера рекорд в Благоевград на търг за отдаване под наем на общински терени за поставяне на преместваеми обекти. При начална цена 32,34 лв. без ДДС бе предложена оферта, 15 пъти по-висока. Надпреварата бе между трите фирми, които развиват цветарски бизнес на ъгъла на ул. „Илинден“ и бул. „Св.св. Кирил и Методий“ и имат по един или два павилиона: ЕТ „Димитър Георгиев-94-Нора Георгиева- Любима Георгиева“, предложили 399 лв. без ДДС наем на месец , ЕТ „Румяна Иванова-ДИР“ с оферта от 458,99 лв. и ЕТ „Валя-Снежана Пиленцова“, която спечели наддаването с предложение за 501,01 лв. без ДДС. Обявяването на победителката бе посрещнато с аплодисменти от конкурентката им Любима Георгиева и пожелание „Честито!“ от членовете на комисията.

„Ето това беше истинско наддаване и постигнати пазарни цени“, пък бе реакцията на общинския съветник Евгени Бибов, член на комисията по провеждане на търговете.

Шестте квадратни метра за цветарски магазин на ул. „Илинден“ бе последен в списъка с общински терени за поставяне на павилиони за срок от 5 години, които се разиграха на търгове за отдаване под наем вчера в общината, и се очакваше с огромно любопитство. Причината е в жестоката конкуренция между търговците на цветя в района, която съществува от години и заради която между тях не се стига до предварителни договорки и разпределяне на обектите за сметка на по-ниски цени. Там е регистриран и рекордът в общината за предложена най-висока наемна цена на квадратен метър. Това се случи преди малко повече от 2 г., през есента на 2018 г., когато Любима Георгиева чрез фирмата си „Цвете Любима“ остави всички без думи с оферта от 3333 лв. и дори председателката на тръжната комисия, директорът на дирекция „Общинска собственост“ Румяна Чорбаджийска, три пъти прочете сумата, за да се увери, че не бърка.

Без напрежение минаха останалите наддавания за наем на площи за монтиране на павилиони. На ъгъла на ул. „Илинден“ и ул. „Марица“, само на няколкостотин метра от най-оспорваното място за търговия с цветя, за 33,34 лв. без ДДС се нае същата площ от 6 кв.м за цветарски магазин от ЕТ „ЛМРЛ-Людмила Лулева“, след като конкуренката ЕТ „ИРА-ИАГ-Искра Апостолова“ предложи 32,70 лв. От наддаването за наем на 6 кв.м, предназначени за търговия на ул. „Ал. Стамболийски“ до централния мост, бе отстранена фирма „Деспорт-М“ ЕООД на Десислав Валеов, тъй като пликът с ценовата оферта не бе надписан според изискванията на общината. Това отложи търга за мястото и офертата на конкурента „Галерия Маринова“ ЕООД също не бе отворена. Площта от 15,30 кв.м на главната търговска ул. „Т. Александров“, до Съдебната палата, върху която има часовникарско ателие, се нае от „Поли и Павел 2000“ ЕООД на Анжела Здравкова за 77,78 лв. без ДДС на месец, след като конкурентът „АМ-ГЛАСС“ ЕООД на Красимира Шиникова предложи 71 лв. ЕТ „Стефка Стоименова-Сандрели“ ще стопанисват следващите 5 г. 30 кв.м общинско място пред входа на поликлиниката за павилион за кафе-аперитив срещу 77,50 лв. без ДДС на месец, при начална цена от 76,02 лв. Място за павилион с площ 2 кв.м срещу магазин „Билла“ пък се нае от „Палин-2000“ ЕООД на Ивайло Урдов за 78 лв. без ДДС на месец, след като конкуренът му Илиян Кулев с двете си фирми „ИЗЕ“ ЕООД и „Ил и Ди“ ООД предложи съответно 77,77 лв. и 70,40 лв., при 50,40 лв. начална цена.

Проведоха се и три търга за отстъпено право на строеж на гаражи в кварталите „Ален мак“, „Струмско“ и „Орлова чука“. Радослав Стамболийски спечели наддаването за израждане на гараж върху 18 кв.м общинска площ с оферта от 4444 лв. без ДДС, а конкурентът му Юлиян Мавродиев остана втори с предложени 4336 лв., при начална цена 2144 лв. Валентина Илиева ще си направи гараж в жк „Орлова чука“, зад бл. 209, като за това право предложи 3079 лв., а баща и син Ильо и Явор Милчови си купуват правото да направят гаражи в жк „Струмско” срещу 2550 лв. всеки от тях.

За част от площите, предназначени за монтаж на павилиони за търговска дейност, не се явиха вчера кандидати и повторните търгове ще се състоят след седмица.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Важно съобщение за жителите на община Кресна

vesito

Поради ремонт: Спират водата в село Елешница, днес

vesito

С шествие и поклонение Петрич ще отбележи 151 години от обесването на Васил Левски

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.