Видове моторно масло – съвети за избор

Дошло е времето да налеете за първи път моторно масло във вашия двигател? Вероятно сте леко притеснени. Недейте. Имаме за вас ценни съвети и ако ги следвате, грешката е изключена.

Видове моторни масла

Има три вида моторни масла: минерални, синтетични, полусинтетични. И веднага бързаме да обърнем внимание на що е това вискозитет. Казано най-просто, това е състояние на течност, в което тя остава течна, но едновременно с това е в състояние да образува филм върху частите на двигателя, предотвратявайки сухото триене. Внимание – вискозитетът е силно зависим от температурата!

Минералните масла са продукт от рафинирането на нефт. Техният вискозитет е много висок. Такова едно моторно масло трябва да се сменя често. То е много подходящо за коли на 10 или повече години, тъй като се създава дебел маслен филм, който предпазва добре и без друго вече старите части от допълнително износване и корозия.

Синтетичните масла са продукт на органичен синтез. Вискозитетът им е нисък, поради което не се изисква тяхната честа подмяна. Те осигуряват не само отлична защита на двигателя, но и оптималната му работа дори при много високи температури.

Полусинтетичните масла се получават чрез смесване на маслата от двата предишни типа. Обичайните съотношения на синтетично масло към минерално масло са 3 към 7, 5 към 5. Те се различават от минералните масла към по-добро, понякога са по-евтини от синтетичните.

Съществуват и сезонни и многосезонни видове. Те пък работят правилно само  в температурния диапазон, посочен от производителя. Невъзможно е да се залага на едно и също сезонно масло през лятото и късна есен.

Има и такива видове моторно масло, които могат да се ползват целогодишно.

Вискозитетът им е нисък, а към тях са добавени специални добавки – стоп-теч, антифрикционен и други.

 

Накратко за добавките

Производителите на моторни масла използват добавки, когато е необходимо да се получи завършен състав (пакет) с желаните свойства. Не е желателно да се променя такъв състав чрез добавяне на нови добавки. Всъщност добавките са добавки към нискокачествени масла, по-специално към минерални. Синтетичните масла не се нуждаят от добавки, тъй като производителността им е на правилното ниво.

Ако попаднете на добавки, които уж гарантират 30 процента спестяване на бензин, както и удължават живота на моторното масло на моменти, бъдете сигурни, че магия няма как да се случи.

 

Какво представляват енергоспестяващите масла?

Нов вид масло, наречено енергоспестяващи масла, е в състояние да осигури 2,5 процента икономия на гориво. Поне така казва производителя.

Енергоспестяващите масла включват сгъстяващи добавки, както и модификатори на триене. Вискозитетът им е нисък и при екстремно нагряване маслото не става твърде течно. Производителят на автомобила посочва в инструкциите си препоръки за използване на такива масла. По същество едно енергоспестяващо масло ще се държи като нормално масло с нисък вискозитет.

Как се прави смяна на моторно масло?

Силно препоръчително е да сменяте маслото в сервиз. Този вариант е за предпочитане, тъй като специалистите ще ви кажат дали е необходимо да извършите дребни ремонти, да смените масления филтър и да диагностицирате ходовата част

Можете, разбира се и сами да смените маслото. За да направите това, имате нужда от минимум инструменти (врат, маслена сонда), кърпа за забърсване. Смяната трябва да се извършва в чисто помещение, за да се намали рискът от навлизане на мръсотия и прах в автомобила заедно с новото масло.

И така, от всичко казано дотук, можем да заключим, че изборът на моторно масло не е чак толкова труден, колкото би могло да изглежда на пръв поглед. Достатъчно е да се подсигурите, като проучите инструкциите за автомобила и характеристиките на продаваните масла. Професионалистите препоръчват да не спестявате от качеството: едно евтино и некачествено моторно масло само ще замърси двигателя с течение на времето. А както всички можем да се досетим, това ще доведе много по-големи разходи в бъдеще. Ето защо купувайте само най-доброто моторно масло, подходящо за вашия автомобил, не забравяйте за навременната му подмяна и бързо ще усетите резултата!

Свързани новини

Какви са първите въпроси, които да зададете на адвокат?

Regiona

Българският футбол: клубове, турнири и футболна култура

Regiona

Как да изберем специализирано работно облекло

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.