/Видео/ Председателят на Ковид комисията към ОбС д-р П. Янкулски и заместникът му д-р Вл. Пандев настояват медицински сестри да започнат работа в болничната помощ, където персоналът изнемогва

Кметът на Благоевград Румен Томов да командирова медицинските сестри от ясли, детски градини и училища в болничните заведения в града по примера на колегата си в Петрич Д. Бръчков, настоява председателят на Ковид комисията към ОбС д-р Павлин Янкулски. Той е внесъл писмено искане до градоначалника от името на новосформирания Консултативен съвет за борба с коронавируса към местния парламент в късния следобед в петък след сесията на ОбС.

„Бях провокиран от тревожния апел на колегата от групата на БСП д-р Владимир Пандев, че медицинските екипи са на ръба на силите си и от молба от средата на миналата седмица на управителя на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев, оставена без отговор, за разкриване на още легла за Ковид болни в белодробния диспансер“, обясни д-р Янкулски.

Д-р Пандев, който като лекар в белодробния диспансер е на първа линия в битката с коронавируса, провокира в петък от пленарната трибуна кметския екип и колегите лекари от доболничната помощ с думите: „Екипите в болничните заведения не издържат! От понеделник училища и детски градини няма да работят, но какво става с медицинските сестри , които работят там –  стоят си вкъщи, получават заплати, отговорност никаква. Да се намери начин, ефективна форма, тези медицински сестри да започнат работа в болничната помощ, където персоналът изнемогва. И един апел към доболничната помощ: Колеги, помагайте на първа линия в отделенията. И вашите близки, и вие се лекувате там. Имаме ресурс, който трябва да бъде активизиран, иначе излизане от тази ситуация няма!“.

„Тревогата на д-р Пандев е напълно основателна, а чл. 120 от Кодекса на труда дава право на кмета да командирова до 45 календарни дни служители без тяхно съгласие от едно работно място на друго. Ако някоя медицинска сестра по здравословни причини не може да бъде командирована, ще го докаже с документи, но ситуацията е критична и ако някой неоснователно откаже, да излезе в неплатен отпуск“, обясни д-р Павлин Янкулски.

В петък на сесията на местния парламент той призова кмета Р. Томов да разпореди зала „Яворов“ да се отстъпи временно за чакащите пред сградата на РЗИ за направления за PCR тестове и да се закупи бърз скенер за нуждите на здравната инспекция, тъй като техниката не им достига. В края на работния  ден стана ясно, че съветниците от ДПС са дарили скенер, който се очаква да е от голяма полза за РЗИ.

Изпълнителният директор на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев отправи молба за помощ към местната управа за командироване на медицински сестри от детските градини и ясли в болницата. В писмо до областния управител Бисер Михайлов, кмета Румен Томов и председателя на ОбС – Благоевград Андон Тодоров болничният шеф посочва, че ситуацията в лечебното заведение е критична. От разкритите 220 Ковид легла над 200 са заети, а близо 70 медици – лекари, сестри и санитари, са болни от коронавирус и карантинирани. Поради страх от работа в тази среда, за съжаление, има и медицински сестри, които са подали молби за напускане. Предвид това, че благоевградските медици, които работят от началото на извънредната епидемична обстановка, са на предела на силите си, а натискът върху държавната болница е много голям, д-р Митев моли за съдействие и разкриване на допълнителни легла в общинската белодробна болница „Св. Иван Рилски“, 65 са заразените медици от МБАЛ – Благоевград, болните са над 200, ние продължаваме да приемаме и никого не сме върнали. Колегите, които са на първа линия от 8 месеца, са безкрайно изтощени, и затова много се надявам на солидарност от страна на медицинските сестри от общинските детски градини и ясли, тъй като всички живеем в един град. Тяхната помощ до 21 декември, докогато са преустановени занятията, ще бъде безценна”, заяви за „Струма“ д-р Митев.

Молбата му за съдействие трябва да бъде разгледана  в спешен порядък от Общинския кризисен щаб, както направи вече щабът в Петрич. Припомняме, че в четвъртък Общинският оперативен щаб в Петрич препоръча на кмета Димитър Бръчков като работодател на медицинския персонал в детските градини и училища за срока на преустановяване на присъствените учебни занятия за децата и учениците да възложи на медицинските сестри и фелдшери да работят в МБАЛ „Югозападна болница” ЕООД и домовете и центрове за социални услуги. Кметът на Петрич заяви, че ще изпрати 46 медицински служители на помощ, като приложи чл. 120 от Кодекса на труда, съгласно който работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой – докато той продължава.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Дами на рали в Благоевград

vesito

Румен Томов: Икономически Благоевград затъна и това трябва да се промени коренно

vesito

Разходка до Веляновата къща в Банско (Снимки)

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.