/Видео/ Албина Анева разби на пух и прах съглашателсвото, предвождано от кмета Румен Томов
ГЕРБ предложиха точката за предсрочното прекратяване на правомощията на председателя на ОбС  да бъде отложена и надеждите на кметската група бяха попарени

Предложението на Калоян Ханджийски за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на ОбС Андон Тодоров удари на камък.  Той внесе предложението си като извънредна точка  на извънредната сесия днес на местния парламент след съглашателство между отделни групи, кроено от кмета Румен Томов.

Съветникът Кирил Илиев от ГЕРБ предложи точката за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя да бъде отложена за следващо заседание, защото това е тежко решение, трябват повече дебати по темата и ясна позиция накъде върви местния парламент. 

 Предложението на Илиев му беше прието с 20 гласа“за“,11-против и 2-ма въздържали се.

След предложението на Ханджийски пръв взе думата Цв. Балабанов като каза,че това е лично мнение и думите му нямат никаква логика, по този начин всеки може да предлага каквото си и по този логика той може да предложи да има нови избори за ОбС

Съветничката Албина Анева направи силно изказване и обори с аргументи направеното предложение.

Никой не може да ме упрекне за това, че не си следя законовите изисквания за спазване реда и начина на работа в Общински съвет. Аз считам, че не е на лице законовата предпоставка за смяна на председателя в този момент. И ще аргументирам становището си. И в предишните мандати неколкократно няколко общински съветника в различна конфигурация, политическа сме правили опити да извършваме смяна на председател на общински съвет, без това да е влизало в зала. Правили сме включително и консултация с юристи, някои от които са били и от създателите на текстовете на ЗМСА. Точно този текст, който посочва господин Ханджийски не покрива неговите фактически основания, които е описал в предложението. В текста на чл. 24 е при системно неизпълнение на служебните задължения“, каза Албина Анева и се обърна към колегите си да прочетат съдебната практика в тази насока.

„За първи път чуваме днес на сесия, такова оплакване срещу работата на г-н Тодоров, защото реда е друг, ако има такива нарушения. Имаме специална комисия в лицето на председателския съвет. Поне на сесия не е ставало ясно някои да е входирал такова оплакване срещу г-н Тодоров. И освен изказването на д-р Пандев, до сега никой не е казвал, не е застанал тук с името си, за да каже аз имам конкретни оплаквания срещу председателя.

Пак Ви казвам, може би аз бях единственият общински съветник, който беше извикан на председателски съвет да дава обяснения. Не съм се обидила от това! Казала съм си какво мисля и съм си посочила законовото основание. За мен от предложението на Калоян Ханджийски няма констатирано основание по закон да се прекратяват пълномощията на председателя на общински съвет. Искам още нещо да ви кажа. Достатъчно е тежко състоянието на общината. И не мисля, че сега е времето и начина да прекратяваме пълномощията на председателя“, добави още Албина Анева.

Съветникът Ясен Неделчев също се изказа и поиска да се запознае с точните аргументи за исканата оставка и тогава да вземе решение.

 

Свързани новини

Концерт-спектакъл „Цветни щрихи от България“ по случай Деня на Банско

vesito

Кметът Илко Стоянов отличи учители и културни дейци в навечерието на 24 май

vesito

Благоевград посрещна ученици от 5 държави

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.