Велики вторник е, ден за носене на мълчана вода и дарения към бедните

На Велики вторник се носи мълчана вода. Вторият ден от Страстната седмица отразява последните дни от земния живот на Исус Христос и е ден за просвещение и поучения, за дарения на бедните и нисшите духом. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение. На Велики вторник се носи мълчана вода. Вторият ден от Страстната седмица отразява последните дни от земния живот на Исус Христос и е ден за просвещение и поучения, за дарения на бедните и нисшите духом. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение.

На Велики вторник се отслужва литургията Последование на Жениха и се пеят псалми за милост. Според Новия завет, след като влиза в Йерусалим, Исус Христос проповядва в храма и разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господ. Синът Божи прави и пророчества за бъдещето на Йерусалим. В словото си той предвещава опожаряването и разрушаването на Йерусалим от римските легиони. В притчата за десетте девици се разказва за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите носели светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници.

Светилниците символизирали телата, а елеят – милостта. На старогръцки думата милост се произнася като елей. Според стар еврейски обичай девойките е трябвало да вървят с фенери в ръце и да осветяват пътя, с който младенецът щял да стигне до техния дом. За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има достатъчно масло. Затова девойките били длъжни да приготвят съдинки с елей и от време на време да поливат във фенера, за да не угасне.

Свързани новини

Танцова формация „Хоуп“ на световно първенство

vesito

Дами в атрактивно рали „На високи токчета“ в Благоевград

vesito

Наглостта е безкрайна! Лъснаха огромни финансови разхищения от екипа “Камбитов“. Зам.кметове си разпределяли огромни суми от общинска фирма, управителят лапнал над 30 хил.лв. от печалбата
Избягвани са обществени поръчки, парите са разпределяни на близки фирми?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.