Без крака, еднорък и без око: мазъкът на „Хамас“, който окървави Израел

Мохамед Дейф оцелява при седем опита за убийство

В ранните часове на 7 октомври палестинското движение „Хамас“ осъществи най-мащабното си нападение срещу Израел. Разузнаването и армията на страната са парализирани срещу изненадващата атака. Военната операция на „Хамас“ включва изстрелване на стотици ракети, въздушен десант с параглайдери и масирани рейдове през унищожената ограда около Газа. Бойците на „Бригадите Изедин ал Касам“ не правят разлика между цивилни и войници. Опожаряване, отвличане и разстрелване на обикновените граждани са част от тактиката им на тотален терор.

Кой е мозъкът, планирал нападението?

Мохамед Дейф е военният командир на „Хамас“. Той е сочен и за главния стратег, замислил атаката, пише Dir.bg. Дейф е роден в бежански лагер в Газа през 1965 г. Баща му и чичо му са участвали в атаки срещу Израел. Той израства с истории за военни набези, но и преживява окупация на Газа, докато е тийнейджър. Истинската фамилия на палестинеца е Масри. Дейф е псевдоним, който на арабски значи „гост“. Той печели прозвището си по-късно. Причината е непрестанната смяна на жилища и квартири, която прави, за да се скрие от израелските служби.

Според публикации в западната преса в младежките си години Дейф поддържа контакт с членове на „Мюсюлмански братя“ (Хамас възниква като палестински клон на тази организация). През 80-те години на ХХ век той учи в Ислямския университет в Газа. Тогава основава театралната трупа „Завръщащите се“ (името ѝ е препратка към желанието на палестинските бежанци да се завърнат в земите, които са изоставили).

Той е 22-годишен, когато започва Първата интифада, а Дейф става член на „Хамас“. Въстанието на палестинците в Газа е наричано още „каменната война“, тъй като основното им оръжие са прашките с камъни. Въпреки неравната битка, интифадата има частичен успех – Израел изтегля армията си от Газа и приключва военната окупация на ивицата. По време на Първата интифада Дейф използва актьорските си умения, като се появява в пропагандни видеоклипове в малки роли. През 1990 г. е арестуван от израелските власти. Той прекарва 16 месеца зад решетките. В затвора Дейф става известен с карикатурите си, с които се опитва да повдигне духа на останалите затворници.

В Хамас палестинецът бързо се прочува с търпението си и доброто си познаване на оръжията“, пише в. „Вашингтон Пост“. Той е ученик на терориста Яхя Аяш, наричан „Инженера“, който е специализиран в изработването на бомби. През 1996 година Мохамед Дейф е сред организаторите на самоубийствена атака срещу израелски автобус, отнела живота на 45 цивилни. Убийствата на мирни граждани и войници го превръщат в най-издирвания човек от израелската армия. Според източници на „Файненшъл Таймс“ Мохамед Дейф „винаги е бил насочен към военната кариера“, не се е интересувал от съперничеството между различните палестински фракции и „е мислел единствено за промяна на характера на арабско-израелския конфликт чрез насилие“. В едно свое изявление от началото на 2000 г. той призовава поддръжниците си да се „бият с израелците вътре в Израел“ и да „унищожат фантазията им, че могат да живеят безопасно в окупираната земя“.

През 2002 година той вече е командир на военизираното крило на „Хамас“ – „Бригадите Изедин ал Касам“. През последните две десетилетия Израел прави минимум 7 опита за убийството на Мохамед Дейф. Смята се, че при първия опит той губи окото си, а при втория – част от ръката си. През 2006 година взрив наранява гръбнака му и го оставя без крака. Съпругата на Дейф, 7-месечният му син и 3-годишната му дъщеря са убити от израелски въздушен удар през 2014 г. Той оцелява и нов опит за убийство и през 2015 година, както и два такива през 2021 г. Неуспешни опити за убийство печелят на Дейф още един псевдоним – „Живият мъченик“.

„Госта“ е сочен и за конструктор на самоделните ракети „Касам“, които Хамас изстрелва към Израел с хиляди, като държи в напрежение израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“. Приписва му се и създаването на системата от подземни тунели в Ивицата Газа, които бойците използват, за да се крият от израелските служби. На 7 октомври Мохамед Дейф, който рядко говори публично, публикува 10-минутно обръщение за началото на операция „Потоп в Ал-Акса“, уж в отговор, наред с другото, на израелското „оскверняване“ на джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Йерусалим.

Той призова палестинците, израелските араби и жителите на съседните арабски държави да се включат в действията срещу Израел, за да „изгонят окупаторите и да разрушат стените“. Според „Файненшъл Таймс“ Дейф е заявил също, че Хамас е „решила да сложи край на престъпленията на Израел“ срещу палестинците и „да покаже на врага, че не може да продължава да безчинства и да не му се търси отговорност“. Мохамед Дейф е сочен за противник на практиката, при която Хамас е готов на компромиси с Израел в замяна на облекчаване на блокадата на ивицата Газа и издаване на разрешителни за работа на жителите на региона. Една от целите на предприетите терористични тактики в атаката на 7 октомври е именно на унищожаването на опцията за компромиси между Хамас и Израел.

Свързани новини

159 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие, в Благоевград 2

vesito

Времето днес, прогноза за вторник, 6 юни

vesito

Алберт Попов замени перлата на Алпите със СПА бижуто на село Баня

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.