Банско отбеляза Гергьовден с литийно шествие

С възвестяващия звън на църковни камбани от храма „Света Троица“ в Банско се отбеляза един от най-хубавите празници – Гергьовден, символ на пробуждането и обновлението на природата.
Тази година празникът съвпадна с традиционното литийно шествие, което се провежда на втория ден на Възкресение Христово. Още с ранни зори бе отслужена Златоуста литургия от местното духовенство, с участието на ръководството на община Банско и стотици миряни. След богослужението начело със свещениците Георги Хаджигеоргиев и Николай Варин, кметът Стойчо Баненски и секретарят на община Банско – Иван Докторов, шествието продължи до храма „Св.св. Петър и Павел“. Там бе отслужена още една служба и осветена вода, с която свещениците благословиха присъстващите, като им пожелаха здраве и благоденствие. По време на шествието на всички жители и гости на град Банско бяха раздадени великденски яйца, символизиращи плодородие, късмет, здраве и ново начало.
Може да бъде изображение с 4 души
Може да бъде изображение с 8 души

Свързани новини

Профилактика на резервоарите и водопроводните мрежи на територията на община Разлог

vesito

Хеликоптерна площадка на АМ Струма: Защо струва 2 млн. лв. и става ли за Кугър?

vesito

Кметът на Дупница отчита 100 дни управление

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.