Банско беше домакин на първия изнесен дискусионен форум на Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС

Банско беше домакин на първия изнесен дискусионен форум на Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС, който се състоя на Студентския празник 8 декември. Събитието постави акцент върху темата „Район Рила-Пирин: Здравна дестинация за четирисезонен планински туризъм“.
„Една от основните цели в общата политика на Катедрата е да работим за развитие на Бранд България като здравна дестинация в четири сезона и да помагаме за изявата на туристическите райони и локации, които имат голям потенциал за развитие на здравен туризъм“, заяви при откриването на форума проф. д-р Мариана Янева – ръководител на Катедра „Икономика на туризма“.
Много често за планинските ни курорти се говори като за зимни ски курорти, но те са много повече, смята проф. Янева. Освен ски туризма планинските дестинации могат да развиват и рекреативен планински туризъм, който се свързва със СПА, уелнес и балнеотуризма. Именно Банско може да се утвърди като успешна здравна дестинация за рекреативен планински туризъм и да даде добър пример на останалите дестинации.
Специален гост на дискусионния форум беше кметът на Община Банско Стойчо Баненски, според когото такива форуми и събития са бъдещето и трябва да бъдат приемани като възможност за обсъждане на идеи и решения за развитие на града и целия район. „Мястото на кмета на Банско, който и да е той, е точно на такива форуми, защото градът вече се е доказал като туристическа дестинация и има огромен потенциал за допълнително развитие“, заяви г-н Баненски. По думите му Общината ще бъде добър домакин, партньор и съмишленик в реализирането на дискусионни събития и надграждане на добрата основа, която имат курортът и район Рила-Пирин. „Администрацията ще се вслушва в гласа на бизнеса, ще се обсъждат всички идеи и ще се взимат съвместни решения с голяма представителност на бизнеса“, подчерта кметът.
Представители на местния бизнес заявиха, че е необходима по-широка платформа за дискусии и търсене на конкретни решения в туризма. „В областта на здравния туризъм Банско е много напред, но ни липсва експертната помощ, която да създаде свързаността и достъпността до Банско за чуждестранните туристи, да се изградят връзки с добрите лекари и медици, да се развият допълнителните услуги и да се подготвят достатъчно екскурзоводи и планински водачи“, коментира Рая Коева-Вълкова – член на УС на Съюз на туристическия бизнес в град Банско. Тя посочи, че експертите от Съюза са автори на новата Стратегия за развитие на устойчив туризъм, като Банско е една от малкото общини, в които бизнесът е пряк участник в създаването на туристическата стратегия.

Свързани новини

От 15 април започва електронното подаване на документи за прием в детските градини в Благоевград

vesito

Браво! Благоевградчанин, полицай в Чикаго, получи медал за спасен човешки живот

vesito

За улеснение на родителите! Община Благоевград въвежда електронен прием в детските заведения

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.