Бабин ден е! Разлог грее, премемен в носии, бабинчета, накичени със здравец мило надничат от цедилките на щастливи баби! Кръшно бабино хоро разиграва сърцата!

По стара традиция днес повече от 200 бабинчета, заедно със семейства си спазиха традициите на празника, посветен на медицински специалисти, които помагат при раждане и бабите.
По повод празника на родилната помощ тази сутрин зам.-кметовете на община Разлог Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков поздравиха екипа на АГО към МБАЛ “Разлог”, в чиито ръцете през изминалата година са проплакали 308 бебета.
Всички медицински специалисти бяха изненадани с цветя и персонални подаръци – по традиция бяла кърпа и сапун. От днес две авторски картини за Бабинден, ще красят отделението, а всички мъжки и женски рожби бяха орисани да са здрави, благословени и да пазят българските традиции.
В малката зала на Народно читалище “15 септември 1903 – 1909 година” екипът на АГО към МБАЛ “Разлог” и десетки празнуващи семейства приеха и топлите поздрави на инж. Костова, секретарят на Читалището г-жа Велина Кулина и учениците от Основно училище “Никола Парапунов”.
От името на кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев по време на тържеството бяха връчени специални плакети и подаръци на семействата на последното бебе на 2023-та година Мартин Михайлов и първото на 2024-та – Йоан Сотиров.
Под ръководството на своите преподаватели Лили Лачина, Иван Мишков и Мария Калоянова, възпитаниците на училище „Никола Парапунов“ пресъздадоха традициите на Бабинден и изпяха емблематичните песни “Айда, баби, да тропнеме“, “ Карамфилю, Трендафилю!“, “ На хорото бабиното!”. Младата майка Елена Крънчева “изми” ръцете на д-р Радка Божикова, пожелавайки здраве и професионални успехи.
Ритуалът бе спазен и в домовете на 166 бебета от цялатя община – 75 женски и 91 мъжки рожби – родени през 2023 год. и от още десетки семейства, пристигнали в Разлог и всички китни села, специално за Бабинден.
И тази година на централения площад се изви пъстрото, уникалното, разложко БАБИНО ХОРО.
Село Баня отбеляза празника с рекорден брой бабинчета – 41, Бачево празнува със семействата на 22 бебета, Годлево и Долно Драглище – с по 5 бабинчета, Горно Драглище – с 4 женски и 4 мъжки рожби, Добърско – с 2 дами и 1 кавалер, а Елешница с младите родители на 10 бабинчета.
Да се редят годините, да се раждат много деца, да се вие бабино хоро!
Може да бъде изображение с 7 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 4 души
Може да бъде изображение с 6 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души
Може да бъде изображение с 10 души
Може да бъде изображение с 8 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души и дете

Свързани новини

Кандидат-кметът на Благоевград Андон Тодоров: Туризмът не е бизнес, а индустрия, имам готов план за 2 г. Благоевград да стане желана дестинация за летен и зимен туризъм

vesito

„Светлина от багри“ озари фоайето на Община Благоевград

vesito

Горещата тема „Бачиново“! Томов си прави оглушки и шикалкави, не изпълнява решение на ОбС. Съветници вкарват искане съдът да го задължи и сигнал до прокуратурата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.