Археологът Людмил Вагалински: Лятото беше щуро, Хераклея Синтика изригна!

Зад всички находки стоят исторически разкази, които сме длъжни да възстановим

Археологът, създател и главен редактор на списанието за археология Archaeologia Bulgarica Людмил Вагалински разкрива любопитни подробности за откритата наскоро статуя на глава в Хераклея Синтика пред „Стандарт“.

– Проф. Вагалински, преди броени дни открихте статуя на глава в Хераклея Синтика. Стана ли ясно дали тя е от втората фигура, която Вашият екип намери това лято там?

– Главата е на мъж, добре моделирана, мраморна и е много запазена. Намерихме я на около 6 метра разстояние от втората скулптура, чиято глава липсваше. За нас беше изненада мястото, на което я открихме. То отново беше в Големия канал, но в неговия западен край.

От измерванията, които направихме и доколкото успяхме да направим стилов анализ, мога да споделя, че 90 процента тази глава принадлежи на втората статуя. За да станат 100% трябва да изправим статуята и това ще се случи на 3 октомври, когато ще я закараме до музея в Петрич.

– Кого изобразява втората статуя?

– Все още не знаем, тъй като тя беше положена по корем и не сме видяли предната част. Процесът не е толкова лек, особено когато не става въпрос за императори, чиито образи са популярни  и лесно разпознаваеми. Това, което знаем до момента, е, че статуята е на мъж, отново имаме божествена голота. Гърбът е в добро състояние, няма пукнат глезен като при първата открита фигура. Но ще трябва време, за да я проучим. И двете статуи са били скрити в Големия канал по едно и също време. Това се е случило в края на 4 век след силно земетресение, което удря града и след като на жителите му е наложено да бъдат християни. Тогава езическите култове вече не са били добре приети в древен Рим.

– Статуята е поставена по очи, това какво би трябвало да означава? Има ли някаква символика?

– След като разкрихме скулптурата в това положение малко се разочаровахме, защото това значеше, че главата липсва. Ако имаше такава, те не биха я сложили по този начин. Защото липсва уважение, а те показват такова от опита, който имаме към свои статуи и видни предшественици. Предполагам, че така им е било по-удобно, не търся дълбока символика. По-труден е въпросът, защото главата е толкова далеч. Тя беше положена на лявата страна и гледаше съм своето тяло и към входа на Клоака Максима. Трябва ни време да потърсим за евентуални аналогии.

– Вие и екипът Ви открихте и сграда с подова мозайка. Бихте ли ни разказал повече за нея?

– Много й се зарадвахме, тъй като за първи път намерихме подова мозайка на място. Сградата е масивен градеж от римския императорски период. Ще уточним датировката след като съответните културни пластове около и вътре в сградата бъдат почистени и разпознати. На първо четене можем да кажем, че е от II-III век. В момента нашият архитект я снима с лазерен скенер, след което тази мозайка веднага ще я консервираме. Функцията й е важна, на този етап нямаме убедителни доказателства намерени вътре в сградата, но това е нейната югозападна четвърт. Има още много да се работи по нея, догодина би трябвало да я доразкрием. Хипотезата е, че може да е светилище, защото наблизо миналата година откривахме части от скулптури и оброчна плочка на тракийски конник – мраморна, много красива.

– Какви други изненади очаквате на Хераклея Синтика?

– Очаквах да има втора статуя след като намерихме първата в канала. Тъй като този насип не е естествен, а частично натрупан от хора. Голямата изненада беше главата. Други сюрпризи не смятам че ще има, защото 26 септември е последният работен ден. Всички градежи са консервирани, така че съм спокоен за обекта. Лятото беше щуро, Хераклея Синтика изригна и ни затрупа с интересна информация. Зад всички тези находки стоят исторически разкази, които сме длъжни да възстановим, почтено, като я правим достояние на обществото. Без целевото финансиране на Министерски съвет и без подкрепата на община Петрич ние не бихме се справили така добре.

– Кога посетителите ще могат да видят всички открития за този сезон в музея в Петрич?

– Първата статуя вече е изложена и тя ще си остане там. Главата също сме я предали, тя обаче още не е изложена и почистена, но туристите могат да я видят в депото на музея. Правим всичко възможно хората веднага да видят това, което сме намерили. Те много се радват и ние го правим за тях. На медийната платформа Archaeologia Bulgarica също моментално споделяме информация за новооткритите находки.

Свързани новини

Хванаха Тони Златков да кара пиян, конфискуват му джипа „Ламборгини Урус“ за 540 бона

vesito

Движението в района на Кресненското дефиле е възстановено

vesito

Разлог ще бъде домакин на ревю за автентични носии от цяла България

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.