Цените на жилищата в Благоевград и областта и има ли търсене

Благоевград в последните години е със сравнително добри резултати в сферата на демографските показатели. Дължи се на няколко фактора – градът е популярна туристическа дестинация с над 30 минерални извора има и благоприятното географско положение – по пътя от София за Солун, от Кюстендил за Разлог и от Благоевград за Делчево в Република Северна Македония.

От сайта за жилища тип къщи и апартаменти в Благоевград Реалиситмо, анализират последните тенденции при имотите в областта, за да се начертае бъдещето на пазара, както и цените на имотите в града и населените центрове в региона.

Годишно градът привлича около 10 000 студенти заради Югозападния университет “Неофит Рилски”, първият в Източна Европа “Американски университет”, Медицински институт, Колеж по електроника и микроелектроника. А с тях разцъфват магазинчета и кафенета, сякаш градът е изцяло студентски.

Цените на жилищата в Благоевград

Някогашната Горна Джумая (старото име на Благоевград) има 79 741 брой жилищни сгради и 142 536 жилища в тях.

Квартал Еленово е мястото с най-много жители в Благоевград и в последните години се забелязва ръст на ново строителство на кооперации и  интерес от придошли от близките села и по-малки градове. Квартал „Вароша“ пък е с традиционни за възрожденската епоха дърво и камък и носи автентичен архитектурен облик на сградите и улиците през XVI в.

Пазарът на имоти в града се характеризира като предимно спокоен, без сътресения, но с ръст на цените и е със съвсем различни нагласи от пазарите в големите градове на страната, заради курортния и студентския характер на областта.

Огромен ръст на строителството на нови сгради в кварталите „Еленово“, „Ален Мак“ и „Орлова чука“ предизвика в  края на 2022 г. ръст и на разрешителните за строеж на нови сгради и на цените на имотите.  Търсенето на жилища в района расте с големите темпове, което довежда и до ръст на цените на квадратен метър на жилищата на зелено – 1100 евро за кв. м., както и 15% ръст на цените на наемите. Жилищата в панелни сгради в Благоевград са на цени от 700 до 850 евро за квадратен метър в зависимост от квартала и състоянието на имота.

Имотите в Банско

Има и дисбаланс при цените на имотите в областта. Интересен факт е, че почти двойно по-скъпо можете да намерите недвижими имоти в Банско, който е по-малкия курортен комплекс. За по-малко от две години двустайните апартаменти до лифта струват между 50 000 и 60 000 евро, а къщите вървят от 100 000 евро нагоре. Цените са средно от 600 до 1000 евро на кв.м зависимост от това къде се намира комплекса. В непосредствена близост до Благоевград, Дупница пък е с много по-евтини жилища от Благоевград, с цени от 500 до 700 евро за кв. м

Свързани новини

„Pizza Boxx“ сътвори шедьовър по желание на лоялен клиент

vesito

За поредна година фестивала „Рок Елешница“ събра няколко поколения меломани

vesito

Кметът на Благоевград Методи Байкушев: ОФК Пирин има огромни дългове и точно нула лева по сметките

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.