Цените на жилищата в Благоевград и областта и има ли търсене

Благоевград в последните години е със сравнително добри резултати в сферата на демографските показатели. Дължи се на няколко фактора – градът е популярна туристическа дестинация с над 30 минерални извора има и благоприятното географско положение – по пътя от София за Солун, от Кюстендил за Разлог и от Благоевград за Делчево в Република Северна Македония.

От сайта за жилища тип къщи и апартаменти в Благоевград Реалиситмо, анализират последните тенденции при имотите в областта, за да се начертае бъдещето на пазара, както и цените на имотите в града и населените центрове в региона.

Годишно градът привлича около 10 000 студенти заради Югозападния университет “Неофит Рилски”, първият в Източна Европа “Американски университет”, Медицински институт, Колеж по електроника и микроелектроника. А с тях разцъфват магазинчета и кафенета, сякаш градът е изцяло студентски.

Цените на жилищата в Благоевград

Някогашната Горна Джумая (старото име на Благоевград) има 79 741 брой жилищни сгради и 142 536 жилища в тях.

Квартал Еленово е мястото с най-много жители в Благоевград и в последните години се забелязва ръст на ново строителство на кооперации и  интерес от придошли от близките села и по-малки градове. Квартал „Вароша“ пък е с традиционни за възрожденската епоха дърво и камък и носи автентичен архитектурен облик на сградите и улиците през XVI в.

Пазарът на имоти в града се характеризира като предимно спокоен, без сътресения, но с ръст на цените и е със съвсем различни нагласи от пазарите в големите градове на страната, заради курортния и студентския характер на областта.

Огромен ръст на строителството на нови сгради в кварталите „Еленово“, „Ален Мак“ и „Орлова чука“ предизвика в  края на 2022 г. ръст и на разрешителните за строеж на нови сгради и на цените на имотите.  Търсенето на жилища в района расте с големите темпове, което довежда и до ръст на цените на квадратен метър на жилищата на зелено – 1100 евро за кв. м., както и 15% ръст на цените на наемите. Жилищата в панелни сгради в Благоевград са на цени от 700 до 850 евро за квадратен метър в зависимост от квартала и състоянието на имота.

Имотите в Банско

Има и дисбаланс при цените на имотите в областта. Интересен факт е, че почти двойно по-скъпо можете да намерите недвижими имоти в Банско, който е по-малкия курортен комплекс. За по-малко от две години двустайните апартаменти до лифта струват между 50 000 и 60 000 евро, а къщите вървят от 100 000 евро нагоре. Цените са средно от 600 до 1000 евро на кв.м зависимост от това къде се намира комплекса. В непосредствена близост до Благоевград, Дупница пък е с много по-евтини жилища от Благоевград, с цени от 500 до 700 евро за кв. м

Свързани новини

Община Сандански осигурява безплатна кино прожекция на документалния филм за Мара Бунева

vesito

Кметът на Кресна Николай Георгиев се кандидатира отново

vesito

Община Разлог започна изграждането на система за видеонаблюдение в детските градини

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.