Цакат ни с 30 ст. на всеки литър бензин

Преди две години дизелът беше 2,24 лв./л при същата цена на нефта, но по-евтин долар

Доларът е поскъпнал с 8,93%

Цакат ни с 30 ст. на всеки литър бензин и дизел, които зареждаме в автомобила. При сегашните цени на руския петрола горивата за автомобили могат да бъдат доста по-евтини. Но ако се откажем от руския петрол, бензинът и дизелът ще струват около 2,90 лв. за литър, показват изчисления на “Труд news” на база световните цени на петрола.

Руският петрол “Уралс”, който използват основно в рафинерията в Бургас, сега струва 70,8 долара за барел. А цената на петрола сорт “Брент” е 84,5 долара за барел. Преди войната в Украйна цените на двата вида петрол бяха почти еднакви, но сега заради санкциите към Русия цената на руския “Уралс” е доста по-ниска. Въпросът е дали ние като потребители се възползваме от това, че рафинерията в Бургас използва по-евтин руски петрол. Преди две години, на 29 юли 2021 г., цената на руския петрол беше точно колкото е и в момента – малко над 70 долара за барел. Тогава обаче продаваха бензина и дизела по бензиностанциите за средно 2,24 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. По това време цената на петрола “Брент” е същата като на руския “Уралс”.

По-високите цени на горивата в момента до голяма степен се дължат на поскъпването на долара спрямо еврото, а съответно и спрямо българския лев. На 29 юли 2021 г. курсът на щатската валута е 1,64729 лева за долар. Това означава, че цената на барел петрол в националната ни валута тогава е била 116,60 лв. При сегашния по-висок курс на долара цената на барел руски петрол е малко над 127 лв. Оказва се, че цената на руския петрол в левове е нараснала с 8,93% спрямо нивото преди две години, въпреки че в долари цената на “Уралс” сега е същата, като в края на юли 2021 г. Затова е нормално и цените на горивата по бензиностанциите сега да са с 8,93 на сто по-високи спрямо нивата им преди две години. Тоест при сегашните котировки на руския петрол цените на бензина и дизела по бензиностанциите би трябвало да бъдат 2,44 лв. за литър.

Реалната ситуация обаче е доста различна. Средната цена на бензина сега е 2,74 лв. за литър, а на дизела – 2,73 лв. Това е с около 30 ст. на литър повече. Тези изчисления са направени без да бъде отчитано повишението на заплатите и на другите разходи за производство и дистрибуция на горивата. Ако и те бъдат взети предвид, цените на бензина и дизела действително би трябвало да са над 2,44 лв. за литър, но с няколко стотинки, а не с цели 30 ст. Това означава, че рафинерията в Бургас реализира по-големи печалби, възползвайки се от по-ниската цена на руския петрол. Но да видим каква би била ситуацията с цените на автомобилните горива, ако не използваме руски петрол. Преди две години цената на “Уралс” и “Брент” беше една и съща. Но в момента освен, че доларът е поскъпнал и “Брент” е по-скъп от “Уралс” с близо 14 долара за барел. Цената на барел петрол от сорта “Брент”, пресметнат в националната ни валута, е малко над 151 лв. Това е с близо 30 на сто повече от цената на петрола на 29 юли 2021 г., когато котировките на “Уралс” и “Брент” бяха почти еднакви. Това означава, че цените на бензина и дизела в момента щяха да бъдат около 2,90 лв. за литър, ако не използвахме руски петрол, и то пак без да отчитаме ръста на заплатите за последните две години. Оказва се, че ползите от това, че използваме руски петрол, са разпределени между рафинерията в Бургас и шофьорите. Рафинерията реализира по-големи печалби и цака шофьорите със завишени цени, но и ние сипваме в автомобилите по-евтин бензин благодарение на това, че използват руско гориво.

Движение на цените на руския петрол “Уралс”. Преди две години цената му почти съвпадаше с тази на сорта “Брент”

Пригответе 200 лв. за пътя от София до морето

За да напълните с бензин резервоар от 55 лв., трябва да дадете 150 лв.

Пълним резервоара за 150 лв.

Около 200 лв. трябва да приготвите за бензин, ако искате да отидете с автомобил от София до морето – за уикенда или за лятна почивка. За отиване и връщане от София до някой от курортите на морето ни автомобилът изминава около 1000 км. Ако приемем, че той харчи 7,5 литра на 100 км, за пътуването до морето ще изразходва 75 литра. При сегашната цена на бензина за гориво за автомобила ще отидат около 205 лв. за отиване и връщане от столицата до морето. Преди две години, когато цените на горивата бяха много по-ниски – 2,24 лв. за литър в края на юли 2021 г., пътуването от София до морето излизаше 168 лв., или с 37 лв. по-евтино. Сега вместо тези пари да бъдат дадени за цаца и бира, отиват за бензин.

Хората, които нямат намерение да пътуват до морето, също усещат поскъпването на горивата по джоба си. За напълването с бензин на стандартен резервоар на автомобил от 55 литра сега са необходими 150 лв. Преди две години пълният резервоар излизаше 123 лв., или с 27 лв. по-малко. Заради високите цени на горивата хората вече рядко пълнят резервоара на автомобила догоре. Най-често сипват бензин или дизел за 50-60 лв. Но често има случаи хора да сипват бензин за 20 лв., колкото им е необходим, за да свършат някаква работа с автомобила.

В Гърция бензинът е с левче отгоре

Над 3,10 лв. за гориво в Сърбия

В Гърция цената на бензина е с около 1 лв. за литър по-висока дори спрямо цените на скъпите бензиностанции в България. В Гърция литър бензин струва средно 3,85 лв. за литър, показват данни са сайта fuelo.net. Но и там, както и у нас, цените на горивата варират значително между различните бензиностанции. В Гърция дизелът е доста по-евтин от бензина, за разлика от пазара у нас, където разликата в цените на горивата е няколко стотинки. В Гърция средната цена на дизела е 3,41 лв. за литър, което е с над 40 ст. за литър по-малко от цената на бензина.

В съседните ни страни Сърбия и Румъния цените на горивата също са по-високи. В Румъния продават бензина средно по 2,81 лв., а дизела по 2,90 лв. за литър. В Сърбия средната цена на бензина е 3,11 лв., а на дизела – 3,32 лв. Това показва колко различен е пазарът на горива във всяка страна. У нас цените на бензина и дизела са близки. В Гърция дизелът е по-евтин, а в Сърбия бензинът е госта по-евтин от дизела. В Турция цените на автомобилните горива са доста по-ниски от нашите. Там средната цена на бензина е 2,45 лв., а на дизела – 2,54 лв.

Бензинът удари 3 лв. за литър край морето

Разликата между цените на най-евтините и най-скъпите горива е над 50 ст. за литър.

Разликата е над 50 ст./л

Цената на бензина нарасна до 3 лв. за литър в бензиностанция в Шабла, показват данни на специализирания сайт за цените на горивата fuelo.net. На същата бензиностанция в Шабла цената на дизела е 2,97 лв. за литър. По принцип цените на бензина и дизела в морските курорти са по-високи заради притока на туристи, които искат да стигнат най-бързо до желания плаж и не отделят време да търсят къде най-изгодно могат да заредят автомобила си. Конкуренцията също има огромно значение за цените на горивата. Ако в дадено населено място или на някой път има само една бензиностанция, обикновено цените са по-високи. Затова жителите на някои населени места не зареждат от най-близката бензиностанция, а ходят до някой по-голям град. Но, разбира се, има и изключения. Много малки търговци привличат клиенти като поддържат по-ниски цени от големите и добре познати на хората вериги.

Бензиностанция в Червен бряг продава бензин по 2,95 лв. за литър, с което е на второ място по най-високи цени в страната. Същата бензиностанция продава дизел по 2,99 лв., с което заема първото място по най-високи цени на това гориво.
На цени от 2,90 лв./л нагоре продават бензин и в редица други бензиностанции, като например в Доспат, Търговище, Кубрат, Ясеновец, Малко Търново и Вършец. Дизел за около 2,90 лв. за литър продават няколко бензиностанции в Слънчев бряг. Много по-високи от средните са цените на горивата и по магистралите. Когато човек пътува няма много време да избере в коя бензиностанция да заради, защото цените са по-ниски, а просто спира на някоя бензиностанция край пътя. Освен да зареди гориво шофьорът използва спирането и да си почине и да хапне нещо. Бензиностанциите използват това и държат цените по-високи. На магистрала “Тракия” има бензиностанции, които продават дизел по 2,90 лв. за литър и дори по 2,91 лв. На магистрала “Струма” на места продават дизела по 2,88 лв. за литър. На редица бензиностанции на магистралите “Тракия” и “Струма” продават и бензина на цена от 2,87-2,88 лв. за литър. Затова, ако тръгвате на дълъг път от голям град, е добре да заредите догоре резервоара на автомобила.

В страната има и места, на които автомобилът може да бъде зареден с много по-евтини горива от средните цени на пазара. Най-ниските цени на бензина и дизела са 2,43-2,44 лв. в бензиностанции в малки селища. Оказва се, че между най-ниските и най-високите цени на горивата има разлика от над 50 ст. Затова при пътуване е добре човек предварително да провери къде по пътя ще може да зареди с гориво.  /в. труд/

Свързани новини

Опасно време в почти цялата страна

vesito

Полицията в действие! Глобиха участници в нелегални празненства в Пловдив

vesito

Борисов: Държавата отива на избори, но всеки си измисля мотив да не управлява

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.