Учителка от Благоевград, преподаваща физика и химия на български, английски и френски, грабна престижна национална награда

Дамяна Грънчарова – учител по физика и химия в Езикова гимназия “Акад. Л. Стоянов” – Благоевград, бе удостоена с престижна национална награда за насърчаване на СТЕМ науките /обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството, математиката/ в училище. Общо 282 проекта, от които 110 на учители и 172 на ученици, участваха в провеждащия се за трета година национален конкурс за СТЕМ науки в България 2019. Педагозите представиха прилагани от тях иновативни практики, като бяха одобрени и 14 статии, една от които на учителката от ЕГ и предстои публикуването им в списание “STEM в България, Европа и света”, пише струма бг.

Дамяна Грънчарова стана национален победител в категория “СТЕМ посланик по математика”. Тя заслужи най-високото отличие с разработения от нея иновативен урок “Трите принципа на механиката в неформалното обучение”. Една от наградите е петдневно обучение в научния център в университета в Питсбърг, на което иновативната учителка от Благоевград, преподаваща физика и химия на български, английски и френски, потвърди, че ще отиде. Впечатляващ е фактът, че наред с Д. Грънчарова първите места завоюваха и учениците от Езиковата гимназия Дарина Стоянова, от 9 клас, която е победител в раздел “СТЕМ спорт”, и единадесетокласничката Катерина Пешева в “СТЕМ изкуство”.

В категория “Училище SUPER STEM България” на първо място е Частно основно училище “Томас Едисън” – София, веднага след тях е ЕГ “Акад. Л. Стоянов” – Благоевград, следвани от Профилирана природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов” – Враца.
“Без ръководството на Езикова гимназия, което безрезервно подкрепя и вярва в учителите и учениците, нямаше да успеем”, сподели Д. Грънчарова. От ръководството на ЕГ пък коментираха, че целият учителски колектив са не само отлични теоретици, а и практици. Така Дамяна Грънчарова и колегите й успяват да “запалят искрата” у децата към природните науки и доказват, че СТЕМ методите на преподаване могат да се прилагат повече от успешно и в училище с профил “Чужди езици”.

Свързани новини

Готова е втората офроуд линейка в България от „Капачки за Бъдеще“

vesito

Силно земетресение на 230 км от София

vesito

От последните минути: Форд и мотор се сблъскаха в квартал „Еленово“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.