Третата вълна на Ковид-19 в Пиринско става все по- бурна, болниците препълнени

Третата вълна на Ковид-19 в Пиринско става все по- бурна, а болничната картина все повече заприличва на дежа вю, което преживяхме преди 4 месеца. 220 са новите случаи на заразени за едно денонощие в Благоевградска област, такива нива на разпространение имаше в пика на втората вълна през ноември 2020 г. Ковидните отделения в МБАЛ – Благоевград са препълнени, ситуацията е динамична – едни се изписват, други се приемат, споделят лекарите.

„Във вътрешно отделение няма свободни легла. В „Уши, нос, гърло“ имаше 2 свободни, но вече няма, защото преди малко ми се обадиха от Спешно приемно отделение, че насочват пациенти за хоспитализация. Ситуацията се повтаря – едни изписваме, други постъпват”, съобщи началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Всички пациенти са с пневмонии, засега при него няма тежки случаи. Пълни са и останалите отделения, които бяха трансформирани в ковидни – инфекциозно, неврологично, кардиологично и хирургично, като броят на хоспитализираните надхвърля 100 души. Засега не се предвижда разкриване на други отделения, но всичко зависи от ситуацията. Вариант има да се увеличи приемът на ковидно болни в другата част на хирургичното отделение, която сега е стерилна за евентуални спешни животозастрашаващи операции. След като изтече 14-дневният график за прием на спешни пациенти, съгласно постигнатата договорка те ще бъдат приети в частната болница ПУЛС, което означава, че тогава хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград ще има по-голям капацитет за ковидни легла, които към момента са 11. Пълни са ковидните отделения на общинската болница за белодробни заболявания и частната ПУЛС.

В онкоболницата 7-те разкрити легла в ковидния сектор също са заети. Тъй като случаите на онкоболни с Ковид расте, управителят на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев обмисля варианти за разкриване на допълнителни легла. „Ако преди да разкрием ковидното отделение нямаше толкова голям натиск, то сега нямаме време и трябва да се взима решение от днес за утре. Броят на заразените онкоболни се покачва и вариантите са или да разкрия нови легла, или да бъдат лекувани в други лечебни заведения. В онкоболницата има две отделения – хирургично и за лъчетерапия, които няма как да се трансформират при скок на болните с ковидна инфекциия“, заяви д-р Георгиев.

Тежка остава ситуацията в гоцеделчевската болница, където са хоспитализирани 80 пациенти с усложнения от Ковид-19. „Повечето от тях са на кислородна терапия, има и няколко случая на прединвазивна вентилация. Трима пациенти са в тежко състояние в отделението по реанимация“,заяви зам. директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Ангел Тонгов. Той добави, че и в тяхната болница се лекуват пациенти, заразени с Ковид-19, които са били ваксинирани с първа игла на „АстраЗенека“. „Тези пациенти обаче не са в толкова тежко състояние. Имунитетът срещу вируса се изгражда едва след втората ваксина“, добави д-р Тонгов.

Заради увеличаването на разпространението на Ковид-19, за който лекарите са категорични, че това е британският вариант, бяха въведени нови по-строги противоепидемични мерки в Пиринско. По заповед на директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов от 15-и до 23 март се преустановява присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас и те минават на дистанционно обучение в електронна среда. Груповите извънкласни занимания за всички възрастови групи се преустановяват. Присъственият учебен процес във висшите училища също се преустановява, с изключение на държавните изпити, практически обучения и изпити. Кината, театрите и галериите ще работят при използване на 30% от капацитета, развлекателните музикални и танцови мероприятия се спират. Ограничава се провеждането на масови мероприятия на открито и закрито. Спортните мероприятия с тренировъчен и състезателен характер се спират, изключение се прави за картотекираните спортисти към федерациите. Събиранията от частен характер могат да са с присъствието на до 10 души, което включва сватби, кръщенета, погребения и други, под които се разбира рождени дни и предизборни мероприятия. Фитнес центровете ще работят с 50% от капацитета си, при гарантирано разстояние от 2 метра между посетителите и с ограничено до 21.00 ч. работно време. При влизане ще бъде измервана телесната температура на посетителите. Всички търговски центрове ще работят до 20.00 часа, а заведенията до 22.00 часа при спазване на наложените противоепидемични мерки и изисквания.

Източник: Вестник „Струма“

Свързани новини

За четвърти пореден път: Община Сатовча с кампания под наслов „Нека доброто продължи!“

vesito

Турнир по футбол на малки врати ще се проведе в Гоце Делчев

vesito

Стотици благоевградчани се обединиха за възстановяването на църквата „Свети Великомъченик Георги“ в с. Бистрица, над 7000 лв. събра благотворителната хоротека „Ръка за ръка“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.