Тесла за некадърниците на пътя!

Тежък удар ще понесат невнимателните и некадърните шофьори!

Министерският съвет одобри промени в Кодекса за застраховането, според които задължителната за шофьорите застраховка „Гражданска отговорност“ ще бъде по-скъпа за тези, които допускат повече инциденти на пътя и завеждат повече щети, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков“ 1. Става дума за нов начин на определяне на застрахователната премия, наричана още бонус-малус, при който се дава отстъпка за безаварийно шофиране, а при участие в произшествия на пътя цената за застрахования се вдига.

Въвеждат се и нови дефиниции за „превозно средство“ и „използване на превозно средство“. Предвидено е удостоверенията за застрахователни претенции да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни претенции, съдържащи се в поддържания от него електронен регистър. Актуализират се минималните застрахователни суми по „Гражданска отговорност“, както следва:

  • за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт от 10 420 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 6 450 000 евро;
  • за вреди на имущество (вещи) от 2 100 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 1 300 000 евро.

Въвежда се хармонизиран на ниво ЕС режим за обезщетяване на увредените лица в случай на неплатежоспособност на застраховател по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в държавата на тяхното пребиваване чрез гаранционен механизъм, в който участват оправомощените компенсационни органи в държавите членки. Гаранционният фонд е определен за такъв орган в България.

Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите да се определят като процент от начислената застрахователна премия, а не като фиксирана сума. Промените в Кодекса за застраховането, приети от МС, трябва да бъдат разгледани и евентуално приети от Народното събрание.

Свързани новини

Времето днес, прогноза за сряда, 15 май

vesito

Нови скандални подробности за побоя над Гущерова

vesito

НОИ ще изплаща пенсиите след Великден, а добавките преди това

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.