С редица тържества в Благоевград бяха отбелязани 146 години от Освобождението на България

Кметът на Благоевград Методи Байкушев навръх 3 март: Нека следваме завета на Левски – да живеем в свободно общество, в което гласът на всеки може да бъде чут и заедно да определяме съдбата си.
Програмата по повод националния празник започна пред паметната плоча при стадион Христо Ботев, мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Павлович Орлински през 1878 година. Там кметът, народни представители, областният управител, общински съветници, общественици и граждани сведоха глава и положиха цветя в знак на признателност към героите, дали живота си за свободна и независима България.
Програмата продължи с празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, което тръгна по ул. „Трети март“ и стигна до площад „Македония“.
Пред паметника на великия български революционер Гоце Делчев бяха положени венци и цветя, а непосредствено преди това с военни почести и под звуците на химна на Република България бе издигнато и националното знаме.
Присъстващите на тържествените чествания бяха поздравени от кмета Методи Байкушев, който подчерта значимостта на датата 3 март, станала символ на свободата.
“Преди 146 години Високата порта капитулира, капитулира пред саможертвата, дала възможност българската държава да възкръсне след цели 5 века. Днес се прекланяме пред хилядите български, руски, украински, сръбски, румънски, финландски и полски войни, които дадоха живота си за това ние да живеем свободно и независимо и да можем сами да се борим за своя просперитет. Няма никакво съмнение, че подписването на Санстефанския договор е първата и най-важната формална причина за възраждането на българската държава. От него започва осъществяването на националния идеал, ясно описан от Апостола на свободата Васил Левски, а именно да сме свободни и независими, да живеем в демократична държава, в която всички въпроси се решават с вишегласие. И какъвто е заветът на Дякона оттук нататък и във вечни векове да се борим за това да живеем в общество, в което гласът на всеки може да бъде чут и всички заедно да определяме съдбата си. Честит празник! Да живее свободата, да живее България”, каза в словото си кметът Методи Байкушев.
На площад „Македония“ бе отслужен и молебен за здраве и благоденствие за българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и благоевградски свещеници.
Участие в празничната програма взеха 3-то бригадно командване – Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, РК „Традиция“ – Благоевград.
На събитията присъстваха още областният управител на Благоевград Мария Димова, председателят на ОбС – Радослав Тасков, полковник Кирил Спаневиков, командир на Бригадно командване – Благоевград, военнослужещи, представители на културни и учебни институции, патриотични организации, представители на политически партии, общественици, граждани и гости на града.
Пред паметника на Гоце Делчев бяха положени венци от името на министъра на отбраната на Р България Тодор Тагарев и от името на началника на отбраната адм. Емил Ефтимов.
Водещ на програмата бе благоевградският актьор Андраш Кончалиев.
Празничният ден продължи с концерт-спектакъла „…И за Свобода…“ на Ансамбъл „Пирин“ и с „Урок по родолюбие“, организиран от Регионален исторически музей – Благоевград.
Може да бъде изображение с 7 души
Може да бъде изображение с 6 души, улица и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 15 души и Бранденбургската порта
Може да бъде изображение с 9 души
Може да бъде изображение с 7 души, Бранденбургската порта и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души
Може да бъде изображение с 8 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 7 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и Бранденбургската порта
Може да бъде изображение с 10 души и Базиликата на Националния храм на Непорочното зачатие
Може да бъде изображение с 8 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и паметник
Може да бъде изображение с паметник и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 9 души, цигулка и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души
Може да бъде изображение с един или повече хора, тълпа и текст, който гласи 'български слортен тотализатор спорт TOTO к 20NT'
Може да бъде изображение с 10 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 11 души
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение

Свързани новини

Николай Шушков: Първата ми задача като кмет ще бъде да насоча общински инвестиции в квалифицирана работна ръка

vesito

Почина благоевградският адвокат Иван Михайлов

vesito

Барчето на операта в Благоевград вече е с нов наемател

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.