Само 10 зрелостници от Пиринско на матура по химия, 5-има по физика, 4-ма по испански, нито един по руски език

1789 учители са ангажирани като квестори, за да следят за нормалното протичане на държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ в област Благоевград. Първата матура по български език и литература в сряда /19 май/ ще се проведе в 43 училища. Осигурени са общо 337 зали за 2583 зрелостници, допуснати до изпита, и са разпределени 1026 служебни лица. Съответно второто ДЗИ по общобразователен предмет ще се състои в 34 училища в 263 зали и 763-ма квестори.

Припомняме, че настоящите дванадесетокласници са последният випуск, „излизащ” по стария училищен закон, затова и те могат да избират за втора матура предмет, който не е част от профилираща/професионалната им подготовка. От общо допуснати 2599 зрелостници 886 са предпочели за второ ДЗИ държавен квалификационен изпит за придобиване степен на професия, 471 желаят да покажат знанията си по английски език, 417 по география и икономика, 344 по биология и здравно образование, 254 философски цикъл. Математиката като втора матура е предпочетена от 132-ма зрелостници в областта, историята от 37, френски език от 17. Най-малко -10, са подали заявления за матурата по химия, 5-има по физика, 4-ма по испански, нито един по руски език,пише струмабг.

В петък и вчера /17 май/ бяха раздадени изпитните материали за държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националното външно оценяване на четвъртокласниците. При стриктна организация и предварително изготвен график, за да няма струпване на хора, директорите в областта идваха във физкултурния салон на благоевградското V СУ, където получиха материалите от експертите и комисиите на Регионалното управление на образованието.

Във връзка с кампаниите около НВО и ДЗИ миналата седмица имаше и онлайн среща между директорите и началника на РУО Ивайло Златанов, който издаде и заповед относно провеждането на държавните зрелостни изпити в условията на епидемично разпространение на Covid-19.

Свързани новини

След пауза от 25 г.: Бебе се роди в село Крумово, община Кочериново

vesito

Кметът на Сатовча Арбен Мименов с поздравителен адрес по повод Рамазан Байрам

vesito

Важно съобщение за жителите на община Кресна

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.