Руският концерн „Алмаз-Антей“ отказал да ремонтира ракетите за нашите С-300

От компанията заявили, че нямат наличност и действащи производствени мощности за ремонт и производство

На извънредно заседание днес комисията по отбрана към Народното събрание ще разгледа предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Вносители са Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Христо Иванов („Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), Делян Пеевски (ДПС), Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Проекторешението е внесено днес.

В мотивите на предложението се посочва, че за последните осем месеца руската армия е извършила над 38 хил. обстрела на населени места в Украйна, информира БТА. В резултат са пострадали близо 8000 цивилни граждани, сред които и деца. При тези обстрели са загинали близо 1500 мирни граждани. Точно затова България трябва да подкрепи Украйна в усилията ѝ да защити мирните си граждани от руския обстрел. България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи.

В периода 15.09.2020 г. – 21.07.2022 г. в Министерство на отбраната е провеждана процедура с цел възлагане на поддръжка на зенитно-ракетен комплекс С-ЗОО. За участие в процедурата е допуснат единствен кандидат — Концерн за въздушно-космическа отбрана „Алмаз-Антей”. В хода на процедурата от компанията са заявили, че нямат наличност и действащи производствени мощности за ремонт и производство на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) от типа 5В55Р(К). От компанията предлагат Министерство на отбраната да се обърне към Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация за наличности от ЗУР от типа 5В55Р(К) в техническа годност от резервите на руската армия. Този вариант очевидно е невъзможен след руската инвазия в Украйна, пише още в мотивите.

По т. 2 от проекта на решение следва да се отбележи, че Министерство на вътрешните работи е придобивало през годините голям брой боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45мм (т.нар. стандартен НАТО калибър). Към момента немалка част от тях се явяват излишни за структурите на МВР. Самите боеприпаси имат и съответния експлоатационен срок на годност. След неговото изтичане обикновено се прибягва до утилизация или унищожаване на боеприпасите, което изисква допълнителни финансови средства, които се заплащат от бюджета.

Управляващите: Ракетите няма как да бъдат ползвани от Българската армия

„Даряването на дефектирали ракети от комплексите C-300 по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противоракетна отбрана и е нещо, което е коментирано от Министерство на отбраната в продължение на седмици“, каза пред журналисти в парламента Христо Гаджев председател на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС, който заедно с Ивайло Мирчев от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ коментираха внесеното в деловодството на парламента проекторешение. Гаджев и Мирчев, заедно с лидерите на парламентарно представените политически сили, подкрепящи правителството уточниха, че въпросните ракети няма как да бъдат ползвани от Българската армия.

Свързани новини

Камерна опера и Ансамбъл „Пирин“ излизат на голямата сцена на пл. „Македония“ в Благоевград

vesito

Килийно училище в село Габрово

vesito

С проект на община Кресна: Започна благоустрояването на Долна Градешница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.