Разлог отбеляза 186 години от Рождението на Васил Левски

Разлог отбеляза 186 години от Рождението на Васил Левски с полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски, и едноминутно мълчание Разлог отбелязва 186 години от рождението на Апостола на свободата.
По повод рождението на Апостола, венци и цветя пред паметника на площад „Преображение“ положиха заместник-кметът на Община Разлог- Иван Гюров, г-жа Росица Чатлабашева – Кмет на село Бачево, г-жа Манова- директор на Исторически музей- Разлог, представители на Народно читалище „15 септември 1903- 1909 г.“, г-жа Панева – директор на Център за обществена подкрепа, г-жа Татарска- директор на Дом за стари хора, г-га Костадинова – Директор на ОП Домашен социален патронаж, представители на политически партии и организации, признателни жители и гости на Разлог.
Васил Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО), български национален герой.
Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с идеи, смелост и деятелност, с единство на думи и дела – печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.
Васил Левски посещава Мехомия (Разлог) по време на втората си обиколка и основава революционен комитет от 12 души в къщата на Кипре Максев.
Апостолът на свободата е обесен на 19-ти февруари (6 февруари стар стил) 1873 г..

Свързани новини

5 града грейват в подкрепа на лекарите

vesito

Кметът Илко Стоянов със спешно предложение до ОбС след изразено намерение на CRD Sport да стане собственик на „Пирин“

vesito

Клиенти на телеком в Благоевград получиха съобщения за начисляване на двойни сметки

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.