Председателят Андон Тодоров и съветникът Мехмед Вакльов с горещи коментари за важните точки преди заседанието на ОбС-Благоевград

Повишаване на всички такси в община Благоевград искат от администрацията на кмета. Искането на Томов е да се вдигнат таксите на всички основни услуги в общината, които касаят синята зона, разрешителните за строеж и много други.

Това съобщи председателят на Общинския съвет в Благоевград Антон Тодоров на традиционната пресконференция преди редовната сесия в петък.

Той не изказа мнението си за искането за повишаването на таксите,  някои дори със 100 процента, но не спести критиките си към администрацията на Томов и обжалването на 7 важни решения на Общинския съвет, сред които стратегията за развитие и отпускането на пари за селата в общината.

В дневния ред са включени 56 точки, като се очаква още 2-3 да бъдет внесени непосредствено преди заседанието.

Съветниците ще разгледат предложението на кмета за удължаване на договорите на управителите на общинските дружества до 11-и февруари.

Съветниците трябва да гласуват наредбата за търговските дружества и да изберат комисия за провеждането на конкурсите като 2/3 от комисията ще бъде от общинските съветници.

„Общинският съвет мисли за жителите на общината и ще променим наредбата за настаняването в общинските жилища със стара дата“, коментира Тодоров. Това ще се наложи, за да не останат насред зима десетки социално слаби семейства, които не отговарят на условията за настаняване.

Андон Тодоров ще внесе и като извънредна точка предложението за издигането на паметник на Мара Бунева в градския парк на Благоевград.

Общинският съветник Мехмед Вакльов съобщи,че от групата на ДПС ще направят две предложение.

Едното е да се опростят таксите за битови отпадъци на фирмите,които не са работили по време на пандемията. Другото предложение е свързано с наредбата за раждаемостта от 2020г. за подпомагане за първо,второ и трето дете. От ДПС  ще настояват да се спази Наредбата за стимилуране на раждаемостта, според която през 2021 година всички семейства ще бъдат подпомогнати финансово за раждане на първо, второ и трето дете.

„Когато приехме въпросната наредба през 2020 година, стана ясно, че няма да има достатъчно средства в бюджета за подпомагане на първо и второ дете. Тогава с общинското ръководство се разбрахме, че през 2021 година ще бъдат спазени всички текстове от Наредбата и обещанията бяха, че от тази година помощ ще има за първо, второ и трето дете. За наше съжаление, разбрахме, че и сега кметският екип предлага подкрепа само за трето дете. На мое питане защо се случва това, отговорът беше: Заради Ковид 19 са похарчени 500 000 лева и няма пари за подпомагане на семействата. За мен това не е разумен отговор. Все пак говорим за децата на Благоевград“, коментира съветникът Мехмед Вакльов.

Той ще настоява през 2021 година финансова помощ да има за всички родители, така както е записано в Наредбата.Сумите са различни, според образователния ценз на родителите.

За първо дете – 200 лева за родители с основно образование, 600 лева за родители средно образование и 900 лева за родители с висше образование.
За второ дете – 250 лева за родители с основно образование, 800 лева за родители със средно образование, 1100 лева за родтели с висше образование
за трето дете – 300 лева за родители с основно образование, 1000 лева за родители със средно образование и 2000 лева за родители с висше образование.

Свързани новини

Община Петрич изпълнява проект, който ще помогне за развитието на античен град Хераклея Синтика като туристическа дестинация

vesito

Сандански – домакин на VI Национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване

vesito

НИКОЛАЙ ШУШКОВ ПРЕД ЖЕНИТЕ ВЪВ ФАБРИКА ЗА КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ: БЕЗ ПОВЕЧЕ ДОПЛАЩАНЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ЗА КОНСУМАТИВИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.