Предоставят финансиране за проекти в сферата на културата

Общини, областни администрации и нетърговски публични организации, установени като юридически лица на територията на Република България, чиято принципна дейност се осъществява в културния или творческия сектор, могат да кандидатстват за финансиране на проекти по Програма „КУЛТУРНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО, НАСЛЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Програмата се фокусира върху ролята на културата и движимото културно наследство като двигател за местно и регионално развитие, акцентирайки върху заетостта, социалното включване и предприемачеството в културния сектор. За да постигне това, Програмата ще насърчава инициативи за културно предприемачество, чиято крайна цел е да се намалят икономическите и социалните различия в Европейското икономическо пространство и да се укрепят отношенията между държавите донори – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и Република България.

Специфичната цел на настоящата покана е да се подобри управлението на културното наследство чрез подпомагане на проекти, насочени към представяне на културното наследство в съживени, реставрирани и реновирани пространства и чрез създаване на достъпни обекти на културното наследство.

Общият бюджет на поканата е 5 400 000 €. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за отделен проект е 400 000 €, а минималният – 150 000 € като помощта е 100% безвъзмездна. Одобрените проекти ще могат да генерират приходи.

Партньорството по настоящата покана не е задължително, но е желателно. Допустими партньори са всички публични или частни организации, както и сдружения с нестопанска цел, установени като юридически лица в Република България или в държава донор по Програмата (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), чиято основна дейност няма търговски характер. А проекти, които предвиждат изпълнение на дейности с партньори от държавите донори, ще получат по-голям брой точки при оценката на проектните предложения.

Проектите по тази покана трябва да отговарят на няколко изисквания за допустимост. Част от тях са предвидените в проектните предложения дейности да се реализират на територията на Република България, а в случай на партньорство – и на територията на държавата на партньора от държавите донори. Всяко проектно предложение задължително следва да предвижда създаване на минимум 2 нови работни места. Всяко проектно предложение трябва да включва и дейност за ревитализиране на пространства на/в институти, представящи културно наследство, както и дейност за организиране на нова изложба.

Крайният срок за подаване на проектни предложения от кандидат-бенефициентите е 17.30 часа на 18 август 2021 г. Кандидатстването става с уеб-базиран формуляр с електронен подпис в електронната система ИСУН 2020.

 

Свързани новини

Доброволци отново ще чистят аквапарка в Благоевград

vesito

Добрият пример! Спортни клубове и Община Благоевград стартират кампания за почистване на парк „Ловен дом“.

vesito

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР – Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.