Под диктовката на кмета Румен Томов, съветниците от БСП, ДСБ и групата на Тасков се опитаха да направят преврат и да свалят председателя на ОбС незаконно

Общински съветници от местния парламент в Благоевград, сред които съветниците от БСП, ДСБ и групата на Тасков под задкулисната диктовка на кмета Румен Томов се опитаха да направят преврат и да свалят незаконно председателя на ОбС.

Заверата им обаче не се осъществи и след открити престрелки днес всички вкупом напуснаха демонстративно пленарната зала и не гласуваха важни решения за града.

Законът по чл.24 от Местното самоуправление и местната администрация е ясно написан и той не кореспондира с искането им за сваляне на парламентарния шеф, още повече че Тодоров не си е позволил никога да отсъства от работа.

Реално се внася предложение, което е „неработещо“.

В Чл.24 ал3 се посочва, че правомощията на председателя на Общинския съвет се прекратяват предсрочно първо при подаване на оставка и второ, при трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца с решение на общинския съвет, взето по реда на ал.1;

Юристи коментират, че съгласно правилника извънредните точки трябва да бъдат задължително разгледани в комисиите на Общински съвет.

Още повече,че до сега нито една комисия не е дала становище по това предложение на Калоян Ханджийски и съответно никой не се е запознал и не го е разгледал в детайли , за да може да бъде включено в дневния ред.

Според компетентните това е изцяло неправилно и в противоречие с правилника ,практика, в която се вкарват каквито си искат точки, без да се разглеждат от комисии.

Те обясняват, че ако навлезем малко в правното основание на това противоречие ще видим, че юридическата му формулировка не кореспондира с фактическо изложените основания по предложението.

Сега идва въпросът изпълнява ли си задълженията председателят на ОбС Андон Тодоров?

За всички съветници е видно,че Тодоров от сутрин до вечер изпълнява задълженията си неуморно.

Неоспорим факт е,че работата в институцията се подобри в положителна насока. Всички срокове се спазват, работи се бързо и резултатите са налице…

Само за шестмесечието са проведени 12 заседания, от които 5 редовни и 7 извънредни.

В сравнение със същия отчетен период за 2019 г.,- 8 заседания, от които 6 редовни и 2 извънредни.

Приетите решения на Общински съвет Благоевград са 234, от тях ПУП- 75 решения, ОУП- 10 решения.

За всички е видно,че Андон Тодоров положи основите на една независима институция, която е коректив на работата на общината и разграничи двете институции – Община и Общински съвет, които безспорно се бяха слели през годините.

Освен това Тодоров, заедно общинските съветници, приложи промяна на много текстове от Правилника, които не бяха използвани досега, организираха се срещи по населени места с жители.

Така без нито един аргумент беше вкарана незаконна точка в дневния ред,само и само председателят на ОбС да бъде сменен.

От седмици се правеха заговори и скрити договорки сред вносителя на предложението Калоян Ханджийски, съветниците на БСП, и на Радослав Тасков.

Плановете им обаче не се осъществиха.

Свързани новини

Девет души са ранени при катастрофи в страната, един е загинал

vesito

Дават 60 хил. евро за двустаен в Банско

vesito

Яне Янев: Само Николай Шушков може да изведе Благоевград от тежката криза и да превърне общината в работеща за всички граждани институция

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.