Погребват патриарх Неофит в голям наш манастир

Най-старшият архиерей, Великотърновски митрополит Григорий, ще оглави заседанието на Светия синод, което започва в 10 часа, тъй като митрополит Йосиф е в САЩ.

На заседанието трябва да се реши къде да бъдат опелото, поклонението и погребението на българския патриарх Неофит. Очаква се поклонението да бъде първо в катедралата „Света Неделя“, тъй като освен български патриарх Неофит беше и Софийски митрополит. По-късно според църковната практика се очаква и поклонение в катедралния храм „Свети Александър Невски“, а след това се пристъпва към погребение. Най-вероятно това ще се случи в Троянския манастир, където патриарх Неофит е бил подстриган за монах, съобщи NOVA.

След това Светият синод се събира отново и трябва да избере свой заместник-председател. Това е митрополитът, който ще управлява църквата в следващите четири месеца, докато бъде проведен избор за нов български патриарх. В този избор отсега могат да участват деветима от действащите митрополити и епархийските избиратели, като те ще гласуват при мнозинство от над две трети да изберат и тримата, които по-късно ще изберат най-достойния. От епархията в днешния ден трябва да уведомят освен държавните ръководители в страната, също така и местните православни църкви за кончината на патриах Неофит.

Свързани новини

ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ЕЛЕКТРОХОЛД НАВЪРШИХА 10 ГОДИНИ
Чрез тях са разгледани над 11 000 сигнала и казуса

vesito

Времето днес, прогноза за понеделник, 22 април

vesito

Ето какво ще е времето днес

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.