ПАРИ ОТ ЕВРОПА: €7000 за общините да настаняват мигранти

7000 евро на човек дава Европа на общините, които настаняват бежанци на своята територия за период от 1 година. Средствата идват по Фонд “Убежище, миграция и интеграция”. С тях се покриват наемът на жилище и режийните разходи. Това каза за „Телеграф“ общинският съветник от ПП-ДБ-СС Бонка Василева. Тя посочи, че от 2017 г. от тази възможност са се възползвали столичните райони „Витоша“, „Оборище“, „Кремиковци“, като „Овча купел“ работи по направление за релокиране и затова получава по 4500 евро на човек за срок от 6 месеца.

Обхват

„Предстои обхватът да бъде разширен и да се присъединят Банкя, „Искър“, „Възраждане“ и „Красна поляна“, обяви Василева. Бюджетът на фонда за периода 2021-2027 г. е 9.9 млрд. евро, но въпреки това участието на страната ни е минимално в сравнение с други държави, които максимално се възползват от средствата. “България дори връща пари по тази програма“, заяви тя. Очаква се също така еднократната сума за общините да се увеличи на 10 000 евро в съответствие с общите приоритети (като регионални програми за закрила) и за групи уязвими лица. Оказва се, че обикновено бежанците остават у нас за 3 месеца и след като получат личните си карти, заминават в страна в Западна Европа.

Недоволство

Зад протеста, който се проведе във вторник при метростанция „Мизия“, стои неуспелият кандидат за кмет на район „Овча купел“ от ГЕРБ Борислав Тодоров, става видно от документа, подаден за съгласуване. Според нея заиграването с тази тема е опасна и може да се стигне до момент, в който ситуацията да стане неуправляема. „Може и международно отражение да даде. Ние кандидатстваме за Шенген все пак“, коментира тя. Василева е категорична, че мястото наевропа

евро

бежанския център не е в жилищен квартал, където той е в съседство с университет, детски площадки и блокове. От думите ѝ стана ясно още, че от Държавната агенция за бежанците са поискали държавата да им предостави терен извън града, но до момента това не се е случило.

Свързани новини

534 000 пенсионери ликуват след тези новини от социалния министър

vesito

Бабинден е: Честит празник на всички акушери и гинеколози!

vesito

Нинова обвини Йончева в зависимости, Григорова – в лъжи

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.