Падат цените на бензина и дизела! Експертите с прогноза за напролет

За месец бензинът у нас е поевтинял с 12 стотинки, а дизелът – с 13 стотинки. Цената на основните горива се очаква още да пада. Ще остане ли така и след 1 март, когато трябва да спрем да внасяме руски петрол, ще има ли достатъчно нефт, за да не се стигне до колапс на пазара?

Какво мислят по въпроса експертите?

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация: „Когато падне дерогацията, дали ще се вдигнат цените на горивата в България или не – това е въпросът. Възможно е да има спекулации, но те обикновено са краткосрочни. Имаме доста играчи на пазара, които биха могли да компенсират и да регулират пазара.“.

Димитър Хаджидимитров, Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива: „В момента можете да видите цени от по 2,40 лв./л на места на малки бензиностанции дизел и бензин.“. Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация: „Цените ще останат на сегашните нива, дори имаме възможност за известно понижение. Не виждам 3 лева литър гориво в следващите месеци.“. Димитър Хаджидимитров, Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива: „Да се случат цени 3 лева. Това е абсолютно невъзможно поне следващите 3 – 4 месеца.“

Свързани новини

Висшият съдебен съвет се заема с казуса за отстраняването на Иван Гешев

vesito

ЕРМ Запад и ТУ-Габрово ще си партнират в подготовката на специалисти за енергетиката

vesito

Времето днес, прогноза за неделя, 21 януари

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.