Павлин Янкулски пусна подписка сред колегите си в ОбС благоевградчани да решат с референдум искат ли кредит от 29 млн. лв. за парк Бачиново

Общинският съветник от ПП АБВ Павлин Янкулски пусна сред колегите си в ОбС – Благоевград подписка с искане за референдум, на който благоевградчани да решат искат ли общината да тегли заем от 29 млн. лв. за парк Бачиново.

Предложението, което още не е депозирано в ОбС, се базира на чл. 27, ал. 1, т. 1 от ЗПУГДВМС и е с посочен един въпрос, на който гражданите трябва да отговорят с „да“ или „не“: „Съгласни ли сте община Благоевград да поеме дългосрочен дълг /заем/ в размер до 29 170 000 лв. с цел финансиране разходите по проект Scapto Therme Aqua Park Bachinovo – цялостно саниране, възстановяване и силно разширяване на съществуващата зелена паркова зона по поречието на р. Бистрица, изграждане на площадки за общодостъпни видове спорт на открито, изграждане на зони за отдих, основен ремонт и реконструкция на Аквапарк – Благоевград и изграждане на нов закрит плувен басейн и СПА център?“.

„Мотивите за искания референдум са няколко и основният е, че усвояването на толкова значима сума, която ще връщаме 20 г., ще даде отражение върху битието на всеки жител на Благоевград и децата ни, а това не само ни дава право, но и ни задължава да поискаме мнението на суверена”, обясни Янкулски. Според него много е възможно дългът да се окаже пречка за обслужване на текущите задължения на общината, а евентуалното несбъдване на прогнозите за очакване на приходи от проекта да доведе до изискуемост на кредита, в резултат на което може да се наложи отклоняване на огромен публичен ресурс с цел покриване на въпросното задължение.

Не на последно място нестабилната и непредсказуема икономическа обстановка не само в Благоевград, но и в целия свят, може да постави  пред обективна невъзможност изработката на обоснована бюджетна рамка, каквато общината би следвало да приеме за срок от не по-малко от 20 г., изтъкна още вносителят на искането.

Към предложението има и едно „особено искане“ – кметът Илко Стоянов да направи план-сметка колко би струвал на общината референдумът.

До вчера в подписката, пусната от Янкулски, се бяха разписали той, Гергана Янчева и Иван Станчев от БСП, Калоян Ханджийски от ДБО и независимата Албина Анева. Според ЗМСМА, за да може искане за референдум да влезе за гласуване при 41-членен общински съвет, какъвто е благоевградският, то трябва да бъде подписано от поне 9-има съветници.

„Ще ги съберем много повече от 9-има, защото имам обещания от колегите от ГЕРБ, зелените, земеделците и останалите съветници от БСП – увери Янкулски. – На сесията днес /б.р. вчера/ казах на всички, че съм оставил подписката при сътрудниците на Общинския съвет, затова предполагам, че до няколко дни можем да направим 21, подкрепили искането”, коментира вчера за „Струма“ Янкулски.

Кметът Ил. Стоянов ще вкара предложението за дълга на февруарската сесия. Янкулски е с нагласата по същото време да е готов и с искането за референдума.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Тъжна вест! Почина журналистът – ветеран Асен Вълчанов от Благоевград

vesito

С дълги хора и празнична заря село Брежани отпразнува своя празник

vesito

3-годишно дете си чупи на 2 места крака в ясла с 3 медицински сестри. Никой не знае как

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.