Отведоха за разпит в полицията управителя на Тубдиспансера д-р П. Георгиев

Управителят на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград д-р Петър Георгиев е отведен в полицията за разпит. Има одобрение от Окръжен съд – Благоевград за състоялото се днес претърсване на Тубдиспансера.

Както struma.bg писа, тази сутрин се състоя мащабна проверка в белодробната болница, няколко екипа униформени бяха в административната сграда на здравното заведение.

Не се допускаха пациенти за контролни прегледи, като обяснението на полицая на входа бе, че днес болницата няма да работи.

Припомняме, че в началото на февруари тази година д-р Екатерина Тенекеджиева-Чимева, лекар в Тубдиспансера в Благоевград повече от 40 г., депозира при председателя на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров скандална по съдържанието си жалба, която дава обяснение на огромната основна заплата от близо 6500 лв., получавана от управителя на общинската Специализирана болница за активно лечение на
пневмофтизиатрични заболявания в Благоевград д-р Петър Георгиев.

Според нея в СБАЛОПФЗ – бившия тубдиспансер на Благоевград, нещата вървели добре до юни 2015 г., когато здравното заведение бе оглавено от бургазлията и благоевградски зет д-р Петър Георгиев.

„С идването на Петър Георгиев нещата много се промениха. Няма никаква прозрачност, не се знае какво става в здравното заведение, какви средства влизат, за какво се изразходват, как се определя ДМС“, пише д-р Чимева.

Според нея всичко в общинското здравно заведение се ръководело от него и от главната медицинска сестра Надка Мишева.

„Те двамата определят кой лекар колко да работи, кои пациенти да бъдат приети и по какви пътеки, с какви лекарства да бъдат лекувани, кой да взема помощите и др. Главната сестра дори нарежда на лекарите какво да вършат и управителят застава на нейна страна“, се казва в жалбата.

Д-р Чимева е събрала в 6 точки и най-фрапиращите нарушения в диспансера, част от които имат криминален характер.

В жалбата си лекарката е задала и няколко въпроса, за чиито отговори настоява от принципала на болницата – Общинския съвет. Тя пита кой дава право на управителя на общинско здравно заведение еднолично или под давлението на гл. медсестра да определя заплати на лекари с многогодишен стаж, и то в размери, по-ниски от предвидените в Националния рамков договор за 2016, 2018 и 2020; къде са органите на финансов контрол, за да установят движението на средствата в здравното заведение; защо Регионалната здравна каса до момента не е проверила колко т.нар. „мъртви души“ са лекувани по пътеки; защо се изисква Направление №3 в общинско здравно заведение за болнична помощ, както и на какъв принцип е допуснато съществуването на белодробна болница с 2 отделения – пневмологично и фтизиатрично, а сега и „Ковид“, където има само 1 завеждащ на половин длъжност, който при това само се води на работа, в резултат на което в 3-те отделения работят 4-ма лекари на половин длъжност и само 3-ма на пълен щат, пише струмабт.

Веднага след като се запозна със съдържанието на жалбата, Андон Тодоров я резолира до Комисията по жалби и контрол в ОбС, с указание да бъде разгледана още на първото заседание.

Свързани новини

Въвежда се режим на водата в с. Струмяни, с. Илинденци, с. Микрево и с. Драката

vesito

Безплатни медицински прегледи в Кресна

vesito

ОбС реши: Ясен Попвасилев ще изпълнява временно длъжността кмет на Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.