Отбелязваме Деня на християнското семейство

21 ноември е един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието, и от католицизма. Днес православният канон повелява във всички храмове да се изнася иконата, изобразяваща невръстната Богородица, която пристъпва към своя първосвещеник.
Въвеждането в храма е събитие. Въведението – състояние.

Веднъж въведена в Светая Светих, малката Мариам се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица, сиреч сама да бъде пречист дом за Божието Слово, въплътило се и станало Човек. Подобно е призванието на всеки, който се въвежда в Божия храм – не просто да влезе, за да напусне след това, но да остане завинаги.

Богородица, майката на Иисус Христос е най-почитаната Светица в Православието и Католицизма, и една от трите съвършени жени в исляма. Празникът Въведение Богородично е символ на призванието на семейството – да обгради децата с любов, разбиране и търпение и да възпита у тях добродетелите на вярата

В Деня на християнското семейство родителите водят децата си на църква за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома семейството се събира около масата за вечеря, от най-възрастните до най-малките. Разрешава се риба, защото сме във времето на Рождественските (Коледните) пости. Не е задължително да се прави богата трапеза, смисълът е да се нахрани душата, да се даде пример на децата за сплотеността и важността на семейството.

Достатъчно е да покажем „ заедността” си като вдигнем чаша вино, да отчупим топла пита и с това да потвърдим здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта и да благослови дома и семейството.

Чрез всички тези, превърнали се в традиция ритуали в деня на Християнското семейство се цели затвърждаване на силната семейна връзка между поколенията от една кръв. Възпитават се добродетели и морални ценности. Защото „Християнското семейство е Ноевият ковчег в потопа на живота“. То е школа за здрави семейни добродетели – любов, мир, трудолюбие.

Семейството е спойка. Особено днес в този забързан интернет-свят, свят в пандемия и ограничения, свят, който отчуждава членовете на семейството. Точно днес, в тия трудни времена – семейството е любовта. Точно днес трябва да търсим крепка сплотеност и топлина, дори и в най-дребните неща, защото това са най-скъпите, най-ценните човешки чувства.Та кой друг, ако не родителите ни, заслужават уважение и поклон, че са ни отгледали, възпитали и отдали обичта си, и кой друг, ако не децата ни, заслужават уюта и топлината на домашното огнище, независимо от това, че вече са поели своя път?!

Семейството е институцията, формирала първа ценностната система на всяко живо същество! Да не го забравяме!

Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство – е повод да отворим душите и сърцата си за маслиновото клонче на добротата и любовта, на усмивките и радостта, на подадените с мир ръце за благословеността – на нас, домът ни и семейството!

Свързани новини

Тежка катастрофа: Автобус премаза мъж и жена край Бургас

vyara

Още една жертва на COVID-19 у нас!

desi

ЧЕЗ Електро предоставя възможност за индивидуални планове при затруднения с плащане на сметките за ток

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.