Община Банско: Среща по въпросите на професионалното образование и нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри

По инициатива на общинското ръководство и РУО Благоевград се проведе среща на професионалните гимназии в Банско – ПГЕЕ, ПЛТГ“Никола Вапцаров“ и ГТ“Алеко Константинов“, и работодатели от града и региона – „Юлен“ АД, ЮЗДП-Благоевград, Горските стопанства в Якоруда, Добринище, Елешница и Симитли, представители на туристическия бизнес. В дискусията взе участие и ст.експерт инж. Антоанета Николова от РУО Благоевград.
В изказването си, кметът Стойчо Баненски потвърди ангажимента си да посредничи между учебните заведения и бизнеса. Защото Общината има отношение към всички аспекти на професионалното обучение – за да осигуряваме перспективно и добро образование на децата ни и да подпомагаме бизнеса с подготвени кадри, така че да задържим младите хора тук, заяви той. Кметът апелира да се търси по-тясно сътрудничество между училищните ръководства, работодателите, децата и родителите, защото решаването или задълбочаването на проблема с недостига на кадри има дългосрочно значение.
Директорите на гимназиите – Сашка Тодорова, Елена Гюмова и Стефка Христова, споделиха основния проблем и в трите училища, а именно недостатъчния брой ученици, въпреки обучението в специалности, които са търсени на пазара на труда и въпреки добрата подготовка, която дават на децата в добра материална база и условия.
Представителите на бизнеса, от своя страна, имат проблеми с квалифицирани кадри. Особено показателно за проблемите с кадрите бе изказването на Георги Главчев от „Юлен“ АД, където имат нужда от квалифицирани и сертифицирани кадри с най-различни специалности. Оказва се, че най-големият работодател в Банско намира по-лесно служители от далечни краища на България и чужбина, вместо от общината и района.
Инж.Антоанета Дивилска заяви, че ЮЗДП разчитат на средни кадри, подготвени в ПЛТГ. Тя посочи, че от 400 лесовъди в предприятието, 366 са с дипломи от лесотехническата гимназия в Банско, но има нужда от още специалисти в горското стопанство.
Търсенето на кадри в Банско е голямо във всички сфери на туристическия бизнес и услугите, в дървообработването и мебелното производство, механизацията и енергетиката.

Свързани новини

Поради авария: Спряно е водоподаването за кв. „Струмско“

vesito

Медици от Неонатология при МБАЛ Благоевград захвърлиха белите престилки и се забавляваха на купон

Regiona

Странни гости в Благоевград! Долетяха гларуси

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.