Обрат! Председателят на ОбС Андон Тодоров: Няма шанс тези хора да бъдат избрани за управители! Не кметът, а Общински съвет решава, дружествата са под контрола на местния парламент

Земеделският лидер на Благоевград Венцислав Кавазов да поеме управлението на общинската фирма „Паркинги и гаражи“, а Радой Радев – на фирма „Пазари“ ЕООД, бе предложението на вр.и.д. кмета на града Ясен Попвасилев. То бе депозирано вчера в ОбС и е във връзка с изтичащите на 9 март договори за управление на сегашните управители – съответно Васил Атанасов и Юрий Воев, които са на тези постове от 2012 г.

Предложението на Я. Попвасилев е Кавазов и Радев да поемат управлението на двете дружества на 12.02.2021 г. до провеждане на конкурс за местата. След назначаването им те трябва да подадат заявления в Търговския регистър на Агенцията по вписванията за вписването им на новите постове, е записано още в проекторешението, което благоевградските общински съветници трябва да гласуват.

Единият от предложените нови управители е доста известен в Благоевград. Това е В. Кавазов, бивш шофьор на шефа на Областната служба по земеделие Кирил Укев, успял през годините да си извоюва прозвището на активен протестър. През 2013 г. Кавазов беше сред водачите на протестите в подкрепа на ГЕРБ по време на краткото управление на правителството „Орешарски“. После протестира срещу назначаването на Муса Палев за областен управител на Благоевград. През 2015 г. Кавазов напусна ГЕРБ и се впусна в други протести. Първо подкрепи жителите на Гърмен, които скочиха срещу незаконните къщи на ромите в с. Марчево. После бе в редиците на протестиращите благоевградчани, които искаха да бъде запазено на мястото му древното селище Скаптопара, което се разкри при прекарване край Благоевград на новата магистрала. През февруари 2020 г. Кавазов бе начело на протеста в защита на благоевградския кмет Румен Томов, на когото тъкмо бяха започнали съдебните неприятности, резултат от пропуска му да заличи търговската си фирма, след като влезе в изпълнителната власт.

„Ние, свободните граждани, заставаме твърдо зад законно избрания кмет на община Благоевград с над 18 000 гласа, една административна грешка не е повод да бъде отстранен Томов, при положение че той е предприел стъпки за прехвърляне на фирмите“, апелираше тогава Кавазов от микрофона, изразявайки несъгласието си с Административен съд – Благоевград, който отмени отказа на Общинската избирателна комисия да прекрати предсрочно пълномощията на Томов.

Междувременно между 2 протеста В. Кавазов успя през 2019 г. да вкара в ОбС – Благоевград двама общински съветници.

За разлика от него, бъдещият управител на „Пазари“ ЕООД Радой Валентинов Радев е абсолютно непознат на благоевградската общественост. Единственото, което се знае за него, е, че на местните избори през 2019 г. беше под №19 в кандидатсъветническата листа на БСП за Благоевград. Според Търговския регистър Радев е собственик и управител на регистрирана през 2012 г. с капитал от 2 лв. фирма „Бул ком инс“ ЕООД, а според наши източници в момента се занимава със застраховане.

От всичките 9 активисти на БСП, които вчера питахме, подробности за него успя да ни даде единствено общинският лидер на БСП в Благоевград и зам. кмет на града Любен Милев: „Свястно момче, около 40-годишно, икономист по образование“, бе кратката характеристика, която Милев направи на предложения за шеф на „Пазари” Радой Радев.

„Предложението е абсолютно неприемливо – коментира председателят на Общинския съвет Андон Тодоров. – Не проумявам защо трябва да се вкарат временно като управители хора, които не са запознати с работата в дружествата. Най-логичното е да оставим до провеждане на конкурсите сегашните управители на „Пазари“ и „Паркинги и гаражи“. Разбирам опита на кметския екип да назначи колкото се може повече свои хора в общината, но това по никакъв начин няма да помогне на двете дружества, които доста сериозно пострадаха от мерките около пандемията миналата година. Друг е въпросът, че тази година изтичат договорите за управление и на 5-има други управители на общински фирми – през юни е на д-р Петър Георгиев на Специализираната болница за лечение на пневмофтизиатрични заболявания, до юли е договорът на Венко Попов в ОФК „Пирин“ и т.н. В крайна сметка принципалът на тези ЕООД-та е ОбС – Благоевград и ние като съветници ще решим как да процедираме с управлението им, докато бъдат проведени конкурсите“, коментира ОбС шефът.

Изненадващо вчера 5 минути преди края на работния ден Ясен Попвасилев, който изпълнява временно длъжността кмет, заради излизането в болнични на кмета на Благоевград Румен Томов, изтегли предложението си до ОбС, с което искаше да бъде назначен за управител на Пазари” Радой Радев и на “Паркинги и гаражи” Венцислав Кавазов. Причината е „допусната техническа грешка”.

Източник: В.“Струма“

 

 

 

 

Свързани новини

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 138 години от Съединението на България

vesito

Блъснаха жена на бул. „Св. Димитър Солунски“ в Благоевград

vesito

С факелно шествие Петрич се поклони пред делото на Апостола

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.